Віряни Закарпаття відзначають початок Різдвяного посту
28 листопада у православних та греко-католиків Закарпаття починається Різдвяний піст.
Цей піст також відомий під назвами Пилипів, або Пилипівка, він триватиме 40 днів до 6 січня — Святвечора.
У період Різдвяного православні та греко-католики утримуються від алкоголю, м'яса, молока, яєць, рибу та вино можна вживати щодня щодня, крім середи і п'ятниці.
Найсуворіший день Пилипівки — Святвечір (Навечір'я Різдва - 6 січня), коли весь день утримуються від їжі, і тільки з першою зорею родина збирається за пісним столом Святого вечора. А завершується піст 7 січня, святкуванням Різдва.
Як зазначають гастроентерологи, оскільки організм позбавляється значної дози білка, який міститься у м'ясі, його потрібно компенсувати іншими продуктами. Раціон повинен бути максимально різноманітним. Тому слід вживати цільнозернові злаки (каші, цільнозерновий хліб, горіхи), рослинні олії, фрукти та овочі.
Підготовку організму варто почати з поступового обмеження порцій, відмови від м'яса у певні дні, щоб не було стресу для організму. Лікарі стверджують, що не рекомендується дотримуватися посту вагітним, людям похилого віку та дітям.
Коментарі - 0