Українські школи перейшли на нове меню: які продукти заборонили та чим годуватимуть дітей
Шкільна їдальня без чіпсів та пиріжків з кремом, але з мінестроне і бланманже. З 2022 року українські школи переходять на нове меню. Завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування.
Підготовка з переходу на нові стандарти тривала більше року. Команда на чолі з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком розробила для шкіл 160 нових страв, в яких обмежена кількість солі та цукру, а натомість збільшена кількість м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Чіпси, сухарики, морозиво та консерви з шкільних їдалень повинні зникнути
Чим заборонено годувати дітей у школах?
- м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;
- гриби;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава.
- рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
- продукти (особливо чіпси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
- продукція домашнього виробництва;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Чим харчуватимуться учні?
Передбачається, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів (осіннє, зимове, весняне і літнє). Це дозволить урізноманітнити раціон.
Наприклад, восени діти їстимуть більше фруктів та овочів – сливи, груші, дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Взимку використовуватимуть мандарини, апельсини тощо.
Ковбаси, паштети та сосиски замінять стравами з риби та м’яса. Буде більше кисломолочної продукції. Водночас "швидкі перекуси" замінять сухофруктами, горіхами та злаковими батончиками, які не міститять багато цукру.
Перші страви:
- Суп овочевий,
- Мінестроне,
- Бульйон овочевий,
- Суп Авголемоно,
- Суп з крупою перловою або рисовою та томатом,
- Суп гороховий,
- Борщ з картоплею,
- Полтавський борщ зі сливовим варенням,
- Зелений борщ зі шпинатом
- Морквяний / картопляний крем-суп,
- Суп з квасолі,
- Суп білий з галушками,
- Капусняк з гарбузом,
- Сочевичний суп-пюре.
Страви з яєць:
- Скрамбл (звичайний і безглютеновий),
- Пухкий омлет з орегано (звичайний і безглютеновий),
- Фріттата.
Основні страви з м’яса та риби:
- Пастуший пиріг з куркою,
- Тушкована капуста з овочами та м’ясом,
- Куліш з курячим м’ясом,
- Плов з курячим м’ясом,
- Чилі кон карне з куркою,
- Котлета по-міланськи з сиром,
- Курячі нагетси,
- Курка по-італійськи,
- Курячий шніцель,
- Запечене філе курки з орегано,
- Куряче стегно в гірчичному соусі,
- Курка запечена в імбирному соусі,
- Печеня по-домашньому з куркою,
- Курка тушкована в соусі гуляш з кмином,
- Бігос з гречкою та курячим м'ясом,
- Чахохбілі з куркою.
- Ліниві голубці з яловичиною,
- Плов з булгуру та свинини,
- Болоньєзе,
- Кебаб з сиром,
- Бефстроганов з вареною яловичиною,
- Гуляш з вареної яловичини,
- Китайська печеня зі свининою,
- Французька печеня з яловичиною,
- Верещака з яловичини,
- Печеня по-домашньому зі свинини,
- Чилі кон карне з яловичиною.
- Рибні нагетси,
- Риба запечена з морквою та цибулею,
- Риба тушкована з овочами у томаті,
- Минтай, запечений у соусі “Бешамель”,
- Рибні фрикадельки,
- Рибні стіки,
- Рибні котлети,
- Рибний закритий пиріг зі спеціями.
Гарніри:
- Овочі з соусом "Бешамель",
- Товчанка,
- Пшоняна каша з квашеною капустою,
- Горохове пюре з зеленого гороху,
- Горохове пюре з чорносливом,
- Лобіо з квасолею,
- Сочевиця зі спеціями
- Квасоля біла / червона,
- Кус-кус,
- Галушки,
- Ньоки картопляні (галушки),
- Рис з кмином / з ореганом,
- Відварена картопля,
- Гречана каша з чебрецем,
- Булгур,
- Овочева паелья з куркумою (морква, цибуля),
- Гречка з томатною пастою,
- Каша пшенична,
- Картопляне пюре з орегано,
- Банош,
- Овочеве соте,
- Овочеве рагу з зеленим горошком,
- Кабачки в панірувальних сухарях,
- Різотто з зеленим горошком та твердим сиром.
Десерти:
- Запіканка сирна / рисова з ягідним кюлі
- Мак енд чіз,
- Пан де калатрава,
- Манний пудинг,
- Бланманже,
- Оладки кукурудзяні з манкою,
- Панкейки бурякові,
- Яблуко запечене з сиром,
- Яблуко каркаде,
- Шуліки з маком,
- Печиво цитрусове,
- Печиво вівсяне,
- Ліниві вареники,
- Сінабон з корицею,
- Вертута з яблуком,
- Тост з гороховим пюре та яйцем,
- Запіканка морквяно-яблучна,
- Запіканка сирна з яблуком та морквою,
- Запіканка сирна з бананом та сметаною,
- Кіфлик,
- Львівський сирник з морквою,
- Вегетаріанський закритий пиріг,
- Запіканка пшоняна з гарбузом.
- Безглютенові кондитерські вироби:
- Бісквіт банановий безглютеновий,
- Булочки з корицею безглютенові
- Млинчики безглютенові.
Напої:
- Компот з ягодами та м'ятою,
- Узвар,
- Кисіль вишневий,
- Какао з молоком,
- Напій з шипшини,
- Чай масала,
- Чай з липою / з мелісою,
- Сік: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий.
У МОЗ наголошують, що рецепти є у вільному доступі, будь-яка школа може використовувати їх. Всі рецепти страв з шкільного меню – за цим посиланням. Також Міністерство охорони здоров’я запустило портал про здорове харчування дітей “Знаїмо”.
Як харчуватимуться діти з особливими дієтичними потребами?
Найперше – потрібно з'ясувати, чи дитина справді потребує особливого харчування. Це роблять не батьки, а лікар, який встановлює діагноз і дає рекомендації з харчування.
Ці рекомендації індивідуальні та імплементуються у закладах освіти під кожну дитину окремо. Діти не повинні дієтично харчуватися лише тому, що так захотілося їхнім батькам.
Якщо дієту призначив лікар, у школі замінять заборонені продукти дозволеними. Наприклад, якщо дитина з целіакією потребує безглютенової дієти, то, скажімо, ячну кашу можуть замінити на гречану.
Коментарі - 0