Свято наближається: якими смаколиками тішиться Закарпаття

11.12.2021 20:58 849 0
Свято наближається: якими смаколиками тішиться Закарпаття

Щоб без поспіху вибрати смачні подарунки та продумати вишукане меню для різдвяного та новорічного столу з крафтових українських смаколиків, починайте вже зараз.

Отож бо, якщо і ви у захваті від гастрономічних продуктів Закарпаття, знайомтеся з трендами.

Новорічні смаколики у Закарпатті – це не традиційні для всіх інших регіонів шампанське, салат «Олів’є» і мандарини. Тут надають перевагу холодним закускам і салатам, крафтовому сиру, угорському бульйону з чігою, дісно-перкельту з гарнірами нокедлі і торгонею, солодощам, домашнім винам і палинці.

Ще є традиція готувати в Новому році особливий Перший сніданок, який складається зі спеціальних щасливих страв, які готуються лише на Новий рік і ті, хто їх спробує – будуть здоровими і щасливими в Новому році. От, наприклад, яким може бути ранкове меню: коргельлевш (домашня ковбаса, квашена капуста з м’ясом, підбивана з сметаною і червоним перцем), гурка та домашня ковбаса, чоломад (спеціальний новорічний овочевий салат).

М'ясну тарілку формують переважно з:

1. «Селиська салямі» - Зелений гай, Нижнє Селище
2. «Шовдарь» - Гашпар, Мукачево
3. «Салямі зі сливовим лекваром» - Угочанський смак, Ботар
4. «Пікниця з овечого мяса» - Турянський двір, Туря Поляна
5. «Ковбаски з кролика» - Стужицький кролик, Стужиця

До сирної тарілки обов'язково додайте:

1. Сир «Нарцис», який варять на Селиській сироварні
2. Сир «Турянський» від Перечинської мануфактури
3. Сир «Сльози Ракоці» - Графський двір
4. Буйволину Моцареллу від ферми Карпатський Буйвіл
5. Бринзу від Традиційної бринзи Хустщини

Пригадуєте традицію загадувати бажання в ту мить, коли йде відлік до старту року нового? Папірець, на якому записане бажання, треба спалити, розмішати попіл у келиху з шампанським і випити його – з величезним бажанням якнайскоріше здійснити всі свої мрії. Закарпаття - єдиний регіон України, де Новий рік зустрічають двічі: за українським часом і через годину – за середньоєвропейським (угорським) часом. Відтак, і бажань загадувати можна вдвічі більше. І пити також. 

Топ-5 закарпатського алкоголю до Новорічного столу:


1. Сухе біле - Черсегі від Чізай
2. Сухе біле - Рислінг від Котнар
3. Коньяк VSOP- Закарпатський від Тиса
4. Фруктова паленка - Палиночка від Першої закарпатської паленчарні
5. Ice wine - від Чизай

У Закарпатті на Різдво не буває однакових страв. Адже, що не село чи місто, то безліч швабських, угорських, словацьких різноманітних традицій. Ті закарпатці, які Різдво святкують ще 25 грудня, не дотримуються посту, адже він і не передбачений. Тож на їхніх столах можна побачити й індичку, й уху (голасле), і навіть жаб’ячі лапки! Останню страву зазвичай готують на Перечинщині. Тут у свій час оселилися французи, які і навчили місцевих готувати національну французьку страву. Тут навіть солодощі місцеві та унікальні.

Топ-5 закарпатських новорічних солодощів:

1. Торт “Ужгород” - Штефаньо, Ужгород
2. Цукерки «Чорнослив у шоколаді» - Golden Fruit, Буштино
3. Цукерки «Метеорит Княгиня» - Штефаньо, Ужгород
4. Згущене молоко з буйволиного молока - Карпатський Буйвіл, Олешник
5. Закарпатський пряник - Закарпатський Пряник, Ужгород

 

Є страви, які смакувати краще в автентичній атмосфері. Ось як закарпатські вурда, пампушки, домашнє ароматне вино, гуцульські банош, галицький червоний борщ, копчені домашні ковбаски і, звичайно ж, багата традиційна кутя. Та на подарунок добрим друзям теж знайдеться, що взяти.

Читайте також:

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!