Сезон збору яфин на Міжгірщині розпочався (ФОТО)

04.07.2020 21:54 4324 0
Сезон збору яфин на Міжгірщині розпочався (ФОТО)
Місцеві жителі Міжгір'я розпочали збір корисної і смачної яфини або чорниці.
Аби увечері здати перекупникам яфини, мешканці гірських сіл прокидаються затемна і йдуть кілька кілометрів угору.
Яфини для місцевих — можливість підзаробити.Часто збирати яфини виходять цілими родинами.
Раніше, років зо 30 тому, кажуть місцеві, дрібні чорні ягоди зривали руками. Тепер же використовують спеціальні саморобні інструменти. Їх називають «грабачками» або ж «чесалками». На вигляд це ковш із довгими зубчиками. Перевага такого методу — швидкість збирання. Але є й недоліки: зубчики обривають з кущів не тільки достиглі, але й зелені ягоди, а також листя. «Чесалки» псують кореневу систему чорничника, на відновлення якого може піти понад 5 років.
Ягоду збирають на полонинах, де зазвичай кущів яфини росте найбільше.
Оскільки чорна ягода тільки почала з’являтися на ринках, то  за літр яфини просять 90-100 грн. В яфин корисними є не тільки ягоди, а й пагони цього чагарника. Завдяки своєму складу рослина володіє значним спектром дії:
  •  поліпшує роботу травної системи;
  •  усуває діарею;
  •  допомагає при циститі, уретриті;
  •  добре впливає на стан печінки;
  •  ефективна при цукровому діабеті;
  •  корисна для очей;
  •  знімає запалення;
  •  загоює рани;
  •  показана при анемі
[caption id="attachment_246251" align="aligncenter" width="960"] Ганна Рущак Відкриття сезону[/caption] Читайте також: Останнім часом у соцмережі ФБ закарпатці хваляться знахідками гриба, який вважають білим трюфелем https://pershij.com.ua/bili-triufeli-na-zakarpatti-abo-ne-vse-zoloto-shcho-blyshchyt-foto/ Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua”– підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!