Сезон збору яфин на Міжгірщині розпочався (ФОТО)
04.07.2020 21:54
4324
0
Місцеві жителі Міжгір'я розпочали збір корисної і смачної яфини або чорниці.
Аби увечері здати перекупникам яфини, мешканці гірських сіл прокидаються затемна і йдуть кілька кілометрів угору.
Яфини для місцевих — можливість підзаробити.Часто збирати яфини виходять цілими родинами.
Раніше, років зо 30 тому, кажуть місцеві, дрібні чорні ягоди зривали руками. Тепер же використовують спеціальні саморобні інструменти. Їх називають «грабачками» або ж «чесалками». На вигляд це ковш із довгими зубчиками. Перевага такого методу — швидкість збирання. Але є й недоліки: зубчики обривають з кущів не тільки достиглі, але й зелені ягоди, а також листя. «Чесалки» псують кореневу систему чорничника, на відновлення якого може піти понад 5 років.
Ягоду збирають на полонинах, де зазвичай кущів яфини росте найбільше.
Оскільки чорна ягода тільки почала з’являтися на ринках, то за літр яфини просять 90-100 грн.
В яфин корисними є не тільки ягоди, а й пагони цього чагарника. Завдяки своєму складу рослина володіє значним спектром дії:
- поліпшує роботу травної системи;
- усуває діарею;
- допомагає при циститі, уретриті;
- добре впливає на стан печінки;
- ефективна при цукровому діабеті;
- корисна для очей;
- знімає запалення;
- загоює рани;
- показана при анемі
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0