На Закарпатті настав час пересаджувати полуницю

17.09.2018 15:03 71 0
На Закарпатті настав час пересаджувати полуницю
Чим раніше ви її посадите, тим швидше вона вкоріниться і краще перезимує, а навесні активно ростиме, і вже наступного року можна буде отримати врожай, пише інтернет-видання з посиланням на популярну на Закарпатті газету «ПОРАДИ». Розділіть кожний вус на окремі саджанці. Найціннішим саджанцем вважається та розетка, яка знаходиться ближче до материнської рослини. Вона має кращі корені, потужніше листя і тому краще приживається на новому місці. А сортові достоїнства абсолютно однакові як у першої, так і у п’ятої розетки. Тому дрібні не викидайте, а саджайте густіше на окремій грядці, до весни розсада зміцніє, розростеться і її можна буде пересадити на постійне місце. Заготовлюйте розсаду (вуса) тільки від найбільш урожайних, здорових кущів. Висаджуйте у похмурий, не спекотний день або ввечері. Перед садінням продезінфікуйте розсаду в розчині марганцівки (10 г на 10 л води), а потім змийте чистою водою. І висаджуйте у невеликі лунки в два ряди з відстанню між рядами 60 см, а між кущиками 20-30 см. Після садіння полийте рослини під корінь теплою водою і присипте грунт тонким шаром торфу або перегною, приблизно 2-3 см. Зараз вирощують багато сортів полуниці, але привернула мою увагу полуниця з дуже соковитими смачними ягодами своєрідної форми з ароматом суниці. Та ще тим, що вона не мнеться й не «тече», як звичайна. То що ж це за ягода і звідки вона? Це – Мармелада – великоплідний сорт італійської селекції, отриманий у 1989 році методом схрещування. І якщо вам потрібна королева грядки, то це і є полуниця Мармелада. Можна назвати її практично ідеальним сортом. Для фермерів – великоплідний, перспективний для комерційного вирощування сорт. Для садівників – радість на грядці у вигляді розкішних соковитих ягід солодкої суниці. Має яскравий десертний смак і витонченість форми. Сорт полуниці Мармелада не ремонтантний, але зрідка дає другу хвилю плодоносіння. Врожайність висока – від 700 г до 1,5 кг з куща залежно від агротехнічних прийомів. Ягода велика, в середньому вага 20-25 г, а деякі плоди досягають 30-40 г. Колір яскраво-червоний з вираженим блиском, сім’янка жовта, втоплена не глибоко. При дозріванні забарвлюється від черешка, має білястий кінчик, який часто не червоніє навіть при повному визріванні. Форма округло-конічна, рідше у великих екземплярів округло-гребінчаста, біля кінчика складчаста. Кущ потужний, розлогий з великою кількістю квітконосів. Хоча цей сорт не є твердоплодним, він чудово транспортується, не мнеться, товарний вигляд не втрачає, вважається одним їх найкращих товарних сортів. Сорт районований для півночі Італії, але підходить і для континентального клімату, добре приживається в Україні, особливо в південно-східній частині. До низьких температур стійкий, але потребує укриття в малосніжні зими. Не боїться спеки і посухи, але для максимальної віддачі бажане краплинне зрошування, особливо в польових умовах. Ще один плюс: коли грядки з іншими сортами задихаються від спеки, а деякі вже загинули, Мармелада стоїть і зеленіє, на її смакових якостях негода не позначається – плоди стають більш щільними і сухими. Але в холодному кліматі і в сиру, дощову погоду ягода не розкриває повністю свої смакові якості, не добирає цукристості. А також вона слабостійка до бурої і білої плямистості. Мармелада не дуже вимоглива до умов вирощування, не потребує інтенсивного догляду, але при садінні органіка обов’язкова, а під час зав’язі і дозрівання потрібні традиційні NPK (нітроамофоска), калій і азотно-фосфорна група. Тетяна КНЯЗКА, газета «ПОРАДИ» Нагадаємо, “Сало з пробірки”: українці навчилися робити штучне сало в лабораторних умовах (ФОТО)

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!