12 страв на Святвечір по-закарпатськи
                06.01.2021 12:15
                  5768  
                
                            
                                
                                 0                             
                
            
                            
                Святвечір – особливий час, коли вся родина збирається разом, щоб у тиші замислитися над таємницею народження Христа. Однак у більшості господинь у цей час на думці одне – які страви приготувати на святу вечерю і як це все встигнути.
У кожної ґаздині цього дня своє меню і кількість страв. Так, у деяких районах Закарпаття вважають, що їх має бути не 12, а 7. Що важливо, Святвечір – це данина традиціям. У цей час на столі не місце екзотичним продуктам. Більшість у переддень Різдва готує те, що готували їхні мами і бабусі. 6 січня у християн східного обряду заведено зберігати строгий піст, тобто – нічого не їсти до святої вечері, за яку сідають, коли зійде перша зірка. Страви ж мають бути пісними і простими. Бобальки
Бобальки іноді називають «закарпатською кутею». Хоча варена кутя з пшеничною кашею також набирає популярності у регіоні, традиційною стравою на Святий вечір на Закарпатті є бобальки. У краї побутує кілька рецептів бобальок. Здебільшого бобальками називають маленькі булочки, скроплені підсолодженим окропом чи медом і посипані маком та горіхами. Подекуди їх готують у вигляді твердого солодкого печива з маком.  А у районі Говерли бабольки – це картопляні кульки під соусом з білих грибів.
Ось рецепт бобальок, записаний на Іршавщині:
- 1 кг муки
 - 2 жовтки
 - 30 г дріжджів
 - 150 г цукру
 - Сіль за смаком
 
Цей напій є незамінним на Святвечір. Узвар традиційно роблять із сухофруктів. Багато хто вже використовує заморожені фрукти, проте найбільш ароматний напій виходить все-таки з «сушениці».
- 400 г будь-яких сухофруктів (яблука, груші, ізюм, чорнослив)
 - 3 л води
 - Мед за смаком
 
Карачун, керечун, корочень, крачун – хлібець, схожий на паску, який на Святвечір обов’язково має бути на столі у закарпатської родини. Це ритуальний хліб різдвяних свят, символ достатку. Карачун, за традицією, під час святої вечері не їли, а тримали до Василя (Старого нового року) і лише тоді з’їдали. Так і говорили: «на Святий вечур печи карачун, а на Новий рік уже ся іспік». У центрі хлібини роблять заглибину, куди при подачі кладуть сіль, часник чи мед як символ здоров’я, кілька колосків або ялинкову гілку. Іноді карачун обв’язували прядивом, а також під ним ховали гроші – на багатство.
- 500 г борошна
 - 25-30 г дріжджів
 - 30 мл олії
 - 1 ст. л. цукру
 - Дрібка солі
 
Кажуть, бобові – найкраще джерело білка для вегетаріанців. Або під час посту. На Закарпатті серед дванадцяти страв на Святвечір завжди є яка-небудь страва з квасолі. Часто це пасуля дзьобачка. Кажуть, що називають її так, бо під час їжі боби наколюють на виделку, ніби дзьобаючи.
- 400 г квасолі
 - 1 цибулина
 - Пучок зелені (петрушка, кріп)
 - 3 ст. л. олії
 - 2 ст. л. томатної пасти, томатного соку або протертих помідорів
 - Сіль і чорний перець за смаком
 
Рибні страви також займають почесне місце у меню Святвечора. Готують їх у найрізноманітніший спосіб – смажать, запікають, тушать, маринують, додають всі можливі спеції – одне слово, все, на що вистачить фантазії. Усталеного способу приготувати рибу на Святий вечір не існує. Це може бути маринований оселедець, запечений короп чи смажений хек. Останній є, здається, найпростішим, але дуже смачним способом приготувати рибу.
- 2-3 середні тушки хека
 - 1-2 зубчики часнику
 - Пів цибулини
 - Долька лимону
 - 2-3 ст. л. борошна
 - Чорний перець, червоний перець, сіль за смаком
 
Цей салат дуже часто можна побачити на столі в закарпатців на Святвечір. Він одночасно і пісний, і святковий, а ще доволі ситний і смачнющий – надто після того, як цілий день нічого не їси.
- 4 відварені картоплини
 - 1 відварений буряк
 - 4-5 відварених морквин
 - 2-3 солені огірки
 - 100 г квашеної капусти
 - 1 цибулина
 - Олія, сіль, чорний перець – за смаком
 
Буряк з хроном – традиційна страва на великі свята. Попри скромність, її подають як на Святвечір, так і до Великоднього столу. Окрім того, вона ще й багата на фітонциди, що особливо відчуваєш, коли треш хрін.
- 3 буряки
 - 2 ст. л. тертого хрону
 - 1 ст. л. оцту або лимонного соку
 - Сіль і цукор за смаком
 
На Святвечір за церковним звичаєм дозволяється пити вино. Закарпатці з цього дозволу охоче користають і ставлять на стіл пляшку домашнього вина. Щоправда, багато алкоголю у цей вечір пити не слід, та так і не роблять – свята вечеря повинна бути скромною.
Грибний суп
Гриби – доволі калорійна і смачна пісна пожива, а на Святвечір грибний суп з гершлями (перловкою) у багатьох районах Закарпаття є першою стравою №1.
- 2 cклянки сушених грибів
 - 500 г квашеної капусти
 - 1 жменя перлової крупи
 - 1 cт. л. борошна
 - 2 ст. л. олії
 - Чорний перець і сіль за смаком
 
Крумплі, ріпа, булі – одне слово, картопля – улюблений гарнір закарпатців як на щодень, так і на свято. Порізану на невеликі кавалки картоплю відварюють до готовності, а воду зливають. Частину води залишають в окремій посудині. Підсмажують на олії цибулю з червоним перцем, додають її до вареної картоплі і затоптують, розводячи пюре водою до потрібної консистенції.
Голубці з рисом і грибами
Мало яке святкове застілля на Закарпатті обходиться без голубців. Звісно ж, на Святвечір вони мають бути без м’яса.
- 100 г рису
 - 300 г грибів
 - 1 цибулина
 - 1 морквина
 - 2 ст. л. петрушки
 - 1 зубчик часнику
 - 4 ст. л. томату
 - 1 головка капусти
 - Перець, сіль за смаком
 
Популярний на Закарпатті десерт часто кладуть на стіл і на Святвечір. Баник або рудош – рулет з дріжджового тіста. Щоб баники вийшли пісні, тісто замішують на воді і без яєць. Начинка може бути практично будь-яка: горіхи, мак, яблука, леквар або джем, тощо.
- 2 ч. л. сухих дріжджів
 - 500 г борошна
 - 250 мл води
 - 2 ст. л. олії
 - Леквар, горіхи, яблука чи мак для начинки
 - Цукор, сіль за смаком
 
                            Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
                        
                                    
  	
  
Коментарі - 0