Заробіток до 30 тисяч гривень: на Закарпатті збирають чорниці
22.07.2018 09:45
361
0

У свої 85 років Гафія Пирч із закарпатського села Пилипець досі ходить по яфини. Так тут називають чорницю. Коли пішла вперше — уже й не пам’ятає. Тут усі, від малого до великого, збирають так зване чорне золото Карпат. У цьому гірському селі вона живе все життя. І щоразу у сезон відправляється на полонину, аби принести ягід, пише "Громадське радіо".
На збір яфин встановлені ліміти. Але проконтролювати — важко Сезон збору яфин в Карпатах триває впродовж липня та серпня. За максимально сприятливих умов може продовжитися до початку вересня. У кожному селі працюють пункти прийому чорниць від населення. Тільки у Пилипці їх не менше семи. Тарас Гимба за день приймає від людей у середньому тонну яфин. За 1 кілограм дає 35-40 гривень. Далі — перепродає замовникам.
Влада встановлює ліміт на збір яфин у кожному районі.
Наприклад, у Воловецькому не можна зібрати більше, ніж 600 тон за сезон. З кожної тони підприємці сплачують 7,7% лісового доходу. Та місцеві бюджети можуть суттєво недоотримувати, якщо заготівельники вирішать піти в обхід встановлених норм. Наприклад, закупити більшу, ніж було передбачено, кількість яфин. Перевірити підприємців не так легко.
Нагадаємо, як повідомлялося раніше, скіфи, кельти та фракійці – у мережі розповіли, хто жив на Закарпатті у давні часи (ФОТО)
Читайте також: Прогноз погоди 22 липня: на Закарпатті без істотних опадів, спека
«Молодь йде вночі. А я приходжу вже приблизно о сьомій, восьмій годині. Сама. Я приходжу, назбирую більше 10 кг. Вони мене питають з ким я йду. Я їм відповідає, що сама ніколи не йду. «А з ким?». А я кажу: «З Богом». Цього року 10 разів була он за тим Великим верхом, що його звідси видно», — показує пані Гафія кошик, з яким ходить по ягоди.Гафія Пирч отримує пенсію. Каже, що вистачає. Ходити по чорниці для неї — більше внутрішня потреба чи то звичка. Чого не скажеш про її онука, який збирає ягоди, аби заробити на життя. Пані Гафія пишається онуком: нещодавно приніс ягід на 1000 грн. Зазвичай одна доросла людина приносить від 10 до 50 кг чорниць за раз, розповідає місцевий мешканець Василь.
«Збираємо й по 40 кг, але то вже важко нести. Є такі сезони, що тут, внизу, є ягоди, а там, наверху, їх нема: померзнуть… А є такі, що навіть внизу слабкі. Що мало також буд», — жаліється чоловік.Яфини для місцевих — можливість підзаробити У свої 23 роки Василь вимушений шукати різні способи заробітку. Узимку біля канатної дороги продає туристам чай та гаряче вино. Улітку практично щодня ходить по яфини. Для нього сезон дозрівання чорниць — можливість заробити кошти, аби перезимувати.
«Що заробимо собі, то будемо й далі мати. Були такі випадки, що можна було заробити до 30 тисяч гривень. Якщо були нормально ягоди. Нормально платили — можна було заробити. Але то треба було ходити кожен день», — пояснює Василь.Часто збирати яфини виходять цілими родинами. Раніше, років зо 30 тому, кажуть місцеві, дрібні чорні ягоди зривали руками. Тепер же використовують спеціальні саморобні інструменти. Їх називають «грабачками» або ж «чесалками». На вигляд це ковш із довгими зубчиками. Перевага такого методу — швидкість збирання. Але є й недоліки: зубчики обривають з кущів не тільки достиглі, але й зелені ягоди, а також листя. «Чесалки» псують кореневу систему чорничника, на відновлення якого може піти понад 5 років.«Усі гуртом збирають. Ми встаємо в чотири, в три… в півпершої… хто як. Машини возять інколи. Минулого року возили, а цього ще ні», — розповіла мешканка села Пилипець Міжгірського району Тетяна Олексик.

«У мене є замовник, який приїжджає кожного вечора і забирає всю цю чорницю. У цьому році набагато більше чорниці, ніж у минулому. Усі ці гори — це всі гори в чорниці. Здають її на заводи. Знаю, що цього року йде в Німеччину на фарби для автомобілів», — розповідає підприємець.

«Дуже багато збирачів, яких важко проконтролювати. Бо законодавство трохи неврегульоване у нас. Повноваження районні податкові не мають таких, щоб здійснювати перевірки. Ну, в лісовому фонді ще можемо щось зробити, бо маємо повноваження, а у землях запасу дуже важко то зробити», — пояснює директор Воловецького держлісгоспу Василь Росол.На Закарпатті найбільше яфин збирають у Воловецькому, Міжгірському, Великоберезнянському та Рахівському районах. Місцеві мешканці таким чином не тільки заробляють, але й поповнюють власні запаси. Із яфин для себе готують варення, печуть пироги, а для туристів виготовляють яфинове вино.

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0