Як самостійно приготувати кавові напої: 5 популярних рецептів

17.02.2022 12:59 532 0
Як самостійно приготувати кавові напої: 5 популярних рецептів

Є гарячі любителі еспресо, для яких кава – як бензин: залити і зарядитись енергією. Проте кавові напої – не обов’язково допінг, часто їх п’ють, навпаки, у моменти, коли можна розслабитися, звільна посидіти, порозмовляти чи почитати. 

На основі міцного еспресо, яке готує кавомашина, створюють безліч напоїв, у яких кава поєднується з молоком, вершками, морозивом і навіть алкоголем.

Капучіно

Чи не найвідоміший кавовий напій, який пропонують буквально у кожній кав’ярні. У його основі – рівне поєднання еспресо, молока і молочної піни (по 40 мл всього). В автоматичних кавомашинах існує функція приготування капучіно – достатньо заправити апарат і натиснути відповідну кнопку, а машина все зробить сама. У напівавтоматичних машинах слід спочатку збити молоко під струменем пари. Навчаючись, можна кілька разів обпектися, але з часом почне виходити пухнаста молочна піна, яка в ідеалі має займати третину об’єму. У спінене молоко додають свіжозварене еспресо. Можна присмачити напій шоколадним сиропом, карамеллю або корицею.

Глясе

У приготуванні холодної кави з морозивом роль кавомашини мінімальна. Більш того, вона видає гарячу каву, і охолодити її не може, а готовий напій, навпаки, повинен бути холодним. Як цього досягти? Все просто – у чашку, яку підставляють під каву, кладуть морозиво пломбір і кілька кубиків льоду. Кава, стікаючи у ємність, охолоджується та просочує вершкове морозиво. Подібне поєднання створює дивовижний смак.

Американо

Це еспресо, розведене водою у співвідношенні 1:3. Способів провести цю нехитру операцію два – повільно залити каву в окріп або залити окріп у готову каву. Від перестановки доданків сума ніби не змінюється, однак кулінарія не арифметика – у другому випадку пінка на еспресо руйнується, а в першому лишається й американо робиться більш ароматним. Напій, так чи інакше, виходить «полегшеним» порівняно зі звичайним еспресо.

Кава латте

По-нашому – кава з молоком. Знадобиться 50-60 мл еспресо і 100-180 мл молока. На свій смак можна покласти й більше молока, воно, на відміну від капучіно, тут має домінувати над кавою. Молоко так само треба спінити. Задля красивої подачі його наливають у високий кухоль, туди ж додають зварене еспресо. Якщо лити каву дуже тонкою цівкою, вона опиниться під шаром піни, але не змішається з молоком внизу – вийде «полосате» латте мак’ято. Класичний рецепт можна урізноманітнити, додаючи топінги та сиропи.

Кава по-ірландськи

Розповідають, що цей коктейль народився в 1940-х у Ірландії, в містечку Фойнс, коли повар ресторану при місцевому аеропорту вирішив додати віскі у каву замерзлим пасажирам. Їхній літак, прямуючи до Нью-Йорка, приземлився і застряг на ірландському летовищі через погані погодні умови, тож це був спосіб зігріти і підняти людям настрій. Коли повара спитали, чи кава часом не бразильська, він відповів, що ірландська. Кава по-ірландськи стала хітом. Сучасний рецепт виглядає так: високий келих обдають окропом, наливають 80 мл гарячої кави (подвійне еспресо) і розмішують з чайною ложкою цукру. Потім доливають 40 мл віскі, а зверху викладають 30 мл збитих вершків. 

Читайте також:

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!