Виноградівець вирощує екзоти
21.08.2018 14:33
313
0
У справжніх любителів екзотики ківано викликає зацікавленість і захоплення. Це й не дивно, адже плоди у нього дуже кумедні, нагадують перезрілий оранжевий огірок, тільки з товстими і м’якими шипами. Саме тому ківано ще називають африканським рогатим огірком або рогатою динею. На зовнішній вигляд чудо-овоча спочатку звернув увагу і Анатолій Ядрець із селища Вилок, що на Закарпатті. Зараз тропічна ліана росте на його на ділянці поряд з динями та ківі. Її плодами поласував і журналіст газети «Господарські поради», пише Закарпатпост.
Чоловік замовив насіння через Інтернет. В упаковці було десять насінин, зійшли усі.
– Вирощувати ківано досить просто. Приблизно на добу насіння слід загорнути у змочену серветку, щоб шкірка злегка розм’якшилася. На наступний день їх висівають в горщики в родючий субстрат, накривають харчовою плівкою. Коли насіння проклюнеться, плівку можна прибрати. Слід регулярно поливати. Розсаду переносять у відкритий ґрунт, коли мине загроза заморозків. Я своє насіння висадив у кінці лютого. Десь через два тижні з’явилися перші сходи. А на ділянку висадив аж після 25 травня, переживав, що виходець із Африки погано перенесе низькі нічні температури. На щастя, холодно не було, та й ділянка у нас захищена від протягів. Ківано протягів не любить, зате грядка має бути сонячна.
Чоловік веде на город і показує рівненький ряд, де на натягнутій сітці в’ються ківано. На вигляд його пагони схожі на батоги звичайного огірка. Анатолій уточняє: тільки листя і квітки у нього більш дрібніші. Зараз ліана в довжині десь 2-2,5 метри, а може досягати і 5-6 метрів, тому для неї потрібна опора.
- Ківано – це, можна сказати, брат звичайного огірка. Відноситься до сімейства гарбузових, так само як і дині. Це світлолюбна і теплолюбна рослина. На відміну від інших гарбузових, має стійкість до багатьох хвороб і майже не пошкоджується шкідниками. Догляд за нею нескладний: потрібно поливати (але не перезволожувати), – ділиться секретами догляду городник. – Чесно сказати, я навіть не підживлював. Хоча знаю, що рослина любить підгодівлю коров’яком або курячим послідом, настоєм трав.
- Фахівці кажуть, що з одного куща при правильному догляді можна зняти до 150 плодів. Для цього потрібно постійно обривати дорослі плоди, інакше нові перестануть зав’язуватися. Спробую в наступному році досягти більшого врожаю! – ділиться планами чоловік.
- Повністю достиглі ківано стають яскраво жовтими, а їх м’якоть набуває желейної структури (тому одна з назв – желейна диня), – уточнює Анатолій. – Смак жовтих плодів солодко-кислий, він поєднує в собі смаки ківі, банана і лимона з ароматом дині.
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0