Водохресна вечеря: голодна кутя і ще шість головних страв на Хрещення
18.01.2021 20:34
506
0
Напередодні свята трапеза повинна бути бідною, пісною, дозволено тільки одне приймання їжі, і до першої зірки за стіл не сідали.
Після закінчення одноденного посту на стіл ставили особливу кутю та пісні (голодні) страви. Вважалося, що в цей час в будинок хочуть проникнути нечисті сили, а пісні страви повинні були залишити нечисть голодною.
Страви були прості, простіші ніж на Різдво, але господиня стежила, щоб за кількістю їх було 7, 9 або 12. Починали трапезу зі святої води. Після зазвичай подавали пісний борщ, вареники, смажену рибу, капусту, горох, кутю та обрядове печиво.
Після того як кутю з'їдали, діти стукали по тарілках ложками і кричали: "Геть кутя з Покуття". Так наші предки прощалися з зимовими святами до наступного року.
Голодна кутя
Називається кутя "голодною" тому, що цього дня заведено поститися. Зранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.
Інгредієнти
вода – 2 склянки
рис круглий – 200 г
мак – 50 г
мед – 2 ст. л .
родзинки – 100 г
Покроковий рецепт
Крок 1: залити мак окропом і настояти 20 хвилин
Крок 2: відварити рис до готовності
Крок 3: розтерти мак до появи макового молочка
Крок 4: залити окропом родзинки і настояти 10 хвилин
Крок 5: заправити кутю медом, маком, родзинками і подавати на стіл.
Рисова кутя
Пісний борщ
Господині часто варять на другий Святвечір пісний борщ з грибами та квасолею. Страву можна подавати з пампушками з часником, що також вважатиметься ще однією стравою на різдвяному столі. Пісний борщ із грибами та квасолею Інгредієнти 3 ст. л. квасолі 1 цибулина 1 морквина 300 г капусти (1/4 середнього качана) 3-4 невеликі картоплини (біля 400 г) 1 невеликий буряк 1 болгарський перець 200 г печериць 4-5 помідорів 2-3 зубчики часнику сіль чорний мелений перець свіжа зелень олія для обсмажування 3 лаврових листи 4-5 горошини духмяного перцю Покроковий рецепт Крок 1: замочуємо квасолю в 1 склянці води на декілька годин або на ніч. Потім воду зливаємо, заливаємо квасолю 3 літрами свіжої води, і варимо до напівготовності. Солимо в кінці. Крок 2: дрібно нарізаємо цибулю і підсмажуємо її до золотавого кольору. Додаємо до цибулі натерту на грубій тертці або нарізану дрібною соломкою моркву і пасеруємо ще 2-3 хвилини, потім перекладаємо цибулю з морквою в каструлю. Додаємо духмяний перець. Крок 3: нарізаємо картоплю кубиками і кладемо в каструлю до квасолі. Варимо близько 5 хвилин. Крок 4: шаткуємо капусту і нарізаємо болгарський перець кубиками. Додаємо в каструлю. Крок 5: натираємо на грубій тертці або нарізаємо дрібною соломкою буряк, злегка обсмажуємо в 1 ст. л. олії. Коли буряк перестане бути жорстким, вливаємо 1/2 ст. ложку оцту (краще винного або яблучного), перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин на невеликому вогні, а потім перекладаємо в каструлю. Крок 6: нарізаємо гриби часточками і обсмажуємо в олії на сковорідці декілька хвилин, періодично помішуючи. Коли вся рідина википить, додаємо гриби в каструлю з борщем. Варимо ще 5 хвилин. Крок 7: ошпарюємо помідори окропом, знімаємо шкірку і натираємо на терці. Приправляємо меленим перцем, перемішуємо і кладемо в каструлю. Варимо 4-5 хвилин. Крок 8: додаємо у борщ часник і зелень. Через 2 хвилини вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 20. На столі сьогодні обов’язково повинна бути страва з риби у будь-якій варіації приготування: це може бути як просто оселедець, так і запечена риба з овочами. Або така цікава українська давня страва як "баба-шарпанина"."Баба-шарпанина" з судака
Інгредієнти риба (судак) – 1,2 кг морква (маленька) – 1 шт. цибуля – 2 шт. корінь петрушки –1 шт. борошно пшеничне – 100 г олія – 2 ст. л. вода – 1,5 л Покроковий рецепт Крок 1: моркву, петрушку і 1 цибулину чистимо і смажимо на сковороді. Крок 2: судака чистимо від луски, видаляємо нутрощі, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо шматками. Крок 3: овочі, голову, хвіст заливаємо водою і ставимо на середній вогонь. Варимо 30 хвилин. Крок 4: кладемо в бульйон рибу і варимо ще 5 хвилин. Крок 5: виймаємо рибу, викидаємо голову, хвіст, овочі. Бульйон проціджуємо і варимо на сильному вогні, поки кількість бульйону не зменшиться в 3 рази. Крок 6: 1 цибулину дрібно нарізаємо, обсмажуємо в олії до золотистого кольору. Крок 7: рибу розбираємо на шматочки без кісток, солимо, перчимо і викладаємо в змащену маслом форму. Крок 8: борошно просіюємо в миску, додаємо смажену цибулю, сіль і замішуємо тісто, потроху додаючи рибного бульйону. Тісто має вийти густоти нежирної сметани. Крок 9: заливаємо тістом рибу і запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.Голубці – потужний символ миру та злагоди
Часто до столу подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису, политі підливкою з грибами. Символічність страви полягає в тому, що голуб приносить мир та злагоду. Голубці з картоплею та гречкою Інгредієнти 1 капустина 2 кг картоплі 2 цибулини 200 г звареної гречки сіль, перець олія Покроковий рецепт Крок 1: капусту опускаємо в окріп і розбираємо на листочки, товсті прожилки зрізаємо. Крок 2: картоплю чистимо і натираємо дрібній тертці. Додаємо до неї зварену гречку. Крок 3: цибулю нарізаємо кубиком і обсмажуємо на великій пательні, додаємо терту картоплю та пару хвилин тримаємо на маленькому вогні, добре помішуючи, для того, щоб крохмаль, який є в картоплі, схопився і було зручно робити голубці, тоді маса не витікає з листочків і голубці не тверді після приготування. Додаємо сіль і перець до смаку. Крок 4: робимо голубці, викладаємо їх у посудину з товстим дном, заливаємо окропом, який попередньо підсолюємо. Голубці причавлюємо тарілкою, і після закипання тарілку знімаємо, накриваємо кришкою і на повільному вогні готуємо 2-3 год. Сила народжується в капусті У другий Святвечір багато страв готують з капусти, яка є символом єднання родини навколо однієї основи, стабільності та сили.Капустяний шніцель
Інгредієнти капуста – 1 шт. спеції – за смаком сухарі панірувальні олія – 4 ст. л. сіль – за смаком Покроковий рецепт Крок 1: миємо капусту в теплій воді і видаляємо качан. Крок 2: у гарячу воду кладемо капустяне листя, доводимо до кипіння і варимо близько 10 хвилин. Потім перевертаємо його, підсолюємо, додаємо спеції і варимо ще 5 хвилин. Крок 3: дістаємо капустяне листя і акуратно відбиваємо кухонним молотком. Потім беремо один капустяний лист і в нього загортаємо менший. Крок 4: опускаємо отримані шніцелі у капустяний відвар, а потім у панірувальні сухарі. Крок 5: на сковорідку наливаємо олію і викладаємо шніцелі. Смажимо на невеликому вогні, і перегортаємо, тільки-но вони підрум'яняться. Горохвяники святкові Горох використовували в різноманітних обрядах. Походження його легенда пояснює так: вигнаний із раю Адам уперше орав землю і плакав, і там, де падали його сльози, виріс горох. За іншим переказом, коли Бог покарав людей за гріхи голодом, Богоматір плакала, і її сльози перетворювалися на горох. Вважалося, що горох сприяє урожаю в полі, плідності худоби й розквіту господарства.Горохвяники
Інгредієнти ½ скл. гороху 1 скл. води 3 ст. л. борошна дрібка солі та чорного перцю, сушеної петрушки. 1 яйце 50 мл олії 1 цибулина 3-4 ст. л панірувальних сухарів Покроковий рецепт Крок 1: горох замочуємо на пару годин, промити, залити склянкою води і варити до повної готовності 40-50 хвилин. Потім перетираємо його через сито в пюре та залишаємо охолоджуватись. Крок 2: смажимо дрібно нашатковану цибулю до золотистої скоринки, так щоб вона була хрусткою. Додаємо в горохове пюре. Туди ж – сире яйце, борошно і всі спеції. Добре вимішуємо, формуємо з суміші круглі горохвяники, обвалюємо їх в панірувальних сухарях. Крок 3: смажити слід на добре розігрітій пательні до золотистої хрусткої скоринки. Обрядове печиво У Водохресний Святвечір, 18 січня, всі релігійні господині обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво. Його було прийнято їсти вранці 19 січня і запивати освяченою водоюПечиво "Медові хрести"
Інгредієнти борошно – 2 скл. мед – 300 г олія – 3 ст. л. горіхи – 100 г прянощі (кориця, гвоздика, кардамон, імбир, мускатний горіх) – 1 ч. л. лимон – 1 шт. сода – 1 ч. л. родзинки Покроковий рецепт Крок 1: ядра горіхів розтираємо і з'єднуємо з медом, додаємо олію, прянощі і тертий разом із цедрою лимон. Крок 2: висипаємо масу в змішане з содою борошно і замішуємо тісто. Крок 3: з тіста вирізаємо ножем "хрестики", зверху кладемо родзинки і запікаємо в духовці 20-30 хвилин.
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0