У Мукачеві урочисто відкрився V фестиваль «Варишське пиво» (ФОТО)
Пиво ллється рікою. 15 найкращих крафтових броварень Закарпаття частують гостей хмільним напоєм на фестивалі «Варишське пиво» у Мукачеві. Серед них три беруть участь вперше – Загатська пивоварня, наймолодша на Закарпатті пивоварня «Yuber» та найстаріша пивоварня України – Мукачівський пивоварний завод.
Символічну бочку пива на відкритті фестивалю відкоркував міський голова Андрій Балога у присутності всіх п’ятнадцятьох пивоварів, які приїхали на фест. Мер побажав усім гарно провести час:
«Ми два роки чекали на це, тому що були обмеження. Можемо трохи відпочити, можемо трохи погуляти».
Цього року відзначали ювілей не тільки пивного фестивалю, а й узагалі мукачівського пивоваріння, адже першу пивоварню у селі Підгоряни, яке нині є одним з міських мікрорайонів, Ференц II Ракоці заснував у 1701 році, тобто 320 років тому.
Учасники фестивалю з’їхалися до Мукачева з міст та сіл практично усіх районів області – Ужгорода, Квасів, Загаття, Коритнян, Хуста, Виноградова, Берегова, Міжгір’я та Вишкова. Асортимент крафтового пива просто вражаючий – більше 50 різновидів: світле, темне, з нотками кави, ель з австралійського хмелю. Але все, як запевняють пивовари – натуральне.
Олександр Сивай – пивовар з броварні Yuber. Вони на фестивалі наймолодші – відкрилися у 2019 році, а пивоварінню вчилися у чехів:
«Ми з Ужгорода. Варимо з чеського хмелю, з чеських інгредієнтів, на чеському обладнанні, за чеською рецептурою. «Варишське пиво – 2021» – наш перший фестиваль. Але ми вже маємо відзнаки. Варимо вісім сортів пива, і кожен сорт пива має майже по дві медалі міжнародних конкурсів і всеукраїнських конкурсів».
Мукачівський пивзавод привіз на фестиваль традиційне світле пиво. Ерік, співробітник заводу, не зовсім погоджується з протиставленням крафтового і масового пива:
«Ми робимо пиво для людей. Воно має бути масовим, але якісним. Ми виготовляємо власний сорт, варимо на своєму обладнанні з натуральних інгредієнтів».
А пивовари з Загаття стверджують, що прагнуть розвивати на Закарпатті пивну культуру.
Чим тільки не заманюють броварні своїх клієнтів – наприклад, гуцульська пивоварня «Ципа» пропонує пограти на трембіті. Хтось створив креативні фотозони, а Вишківська броварня вже не перший рік приїжджає на «Варишське пиво» на колесах, з фургоном-бочкою.
Середня ціна за келих пива на фесті – 40-50 гривень. До пива – і закуски, передусім м’ясні. За 100 грам шашлику чи свинячих реберець просять 50-60 гривень, за стейк – 70 гривень, ковбаска у тісті коштує 35 гривень, а без тіста – 25. «Шашлик» з підсмаженої картоплі продають за 50 гривень. Можна скуштувати бринзу чи медовуху. Навіть для тих, хто не вживає спиртного, знайдеться що випити – холодний квас або кольорові напої з сухим льодом, які «димлять».
Фестиваль видався не тільки пивний і гастрономічний, а й музичний. На його відкритті вперше, хоча для початку в записі, пролунав оновлений гімн фестивалю, написаний гуртом «Rock-H». Пісню так і назвали – «Варишське пиво».
Відтепер на сцені фесту майже щовечора до самого його завершення гратимуть найкращі закарпатські гурти. У неділю в рамках фестивалю відбудеться велозаїзд до Дня Незалежності та фестиваль національних культур «В родині єдиній», на якому виступатимуть фольклорні колективи національних меншин Закарпаття. Цьогорічне «Варишське пиво» обіцяє стати наймасовішим заходом у Мукачеві з початку карантину. Триватиме пивний фест до вівторка, 24 серпня.
Коментарі - 0