Святий вечір: 12 страв, які закарпатці готують лише один раз на рік
06.01.2019 19:16
886
0
І що важливо – спізнюватися до столу аж ніяк не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, закарпатці розпочинали святкову трапезу.
Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині - пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами.
Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:
- Керечун – святковий хлібець з пісного дріжджового тіста, символ достатку й добра на весь рік;
- Бобальки – готувалися із залишків тіста, що для керечуа. Випікалися у духовці або й на сковорідці в олії, подавалися до столу під солодкою «помадкою» з меду, товчених горіхів та маку
- Поливка грибова – пісна юшка з білих грибів. Вживали з лашкою – домашньою лапшою, тоненько нарізаною та підсушеною. Після чого тісто заварювали у підсоленій воді та подавали до поливки
- Голубці з рисом і грибами пісні
- Риба смажена у борошні
- Гриби мариновані
- Гриби в квашеною капустою, присмачені домашньою олією і цибулею
- Крумплі варені - картопля відварна з домашньою олією
- Підливка з грибами ( подавалася до картоплі)
- Пасуля колочена – квасоля відварна, трохи пом’ята, заправлена підсмаженою в олії цибулею з додаванням солі, чорного та червоно перцю
- Узвар з сухофруктів
- Погар доброго закарпатського вина
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0