Святий вечір: 12 страв, які закарпатці готують лише один раз на рік

06.01.2019 19:16 886 0
Святий вечір: 12 страв, які закарпатці готують лише один раз на рік
І що важливо – спізнюватися до столу аж ніяк не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, закарпатці розпочинали святкову трапезу. Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині - пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:
  1. Керечун – святковий хлібець з пісного дріжджового тіста, символ достатку й добра на весь рік;
  2. Бобальки – готувалися із залишків тіста, що для керечуа. Випікалися у духовці або й на сковорідці в олії, подавалися до столу під солодкою «помадкою» з меду, товчених горіхів та маку
  3. Поливка грибова – пісна юшка з білих грибів. Вживали з лашкою – домашньою лапшою, тоненько нарізаною та підсушеною. Після чого тісто заварювали у підсоленій воді та подавали до поливки
  4. Голубці з рисом і грибами пісні
  5. Риба смажена у борошні
  6. Гриби мариновані
  7. Гриби в квашеною капустою, присмачені домашньою олією і цибулею
  8. Крумплі варені - картопля відварна з домашньою олією
  9. Підливка з грибами ( подавалася до картоплі)
  10. Пасуля колочена – квасоля відварна, трохи пом’ята, заправлена підсмаженою в олії цибулею з додаванням солі, чорного та червоно перцю
  11. Узвар з сухофруктів
  12. Погар доброго закарпатського вина
Щасливого Різдва! Нагадаємо, Голубці та поливка: обов’язкові страви різдвяного столу закарпатців Читайте також:Керечун – головний на різдвяному столі закарпатців  

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!