Суперфуди по-закарпатськи: їжа, що смакує й не залишає «дірку» в гаманці

09.07.2020 18:52 930 0
Суперфуди по-закарпатськи: їжа, що смакує й не залишає «дірку» в гаманці
Закарпаття віддавна славиться щедрою та родючою землею, багатою на різні корисні продукти. Край не тільки традиційний, але й сучасний, адже  іде в ногу з часом. Тут також є свої суперфуди, за якими з‘їжджаються туристи з різних областей та з-за кордону. Наукового терміну  «суперфуд» поки не існує. У широкому сенсі - це продукти, які містять в собі багато корисних речовин, унікальних за своїми властивостями. Кожна людина кілька разів на тиждень з'їдає щось з переліку суперфудів і навіть про це не замислюється. Перелік "суперстрав" щороку поповнюються і новинки просто розмітають з полиць. Глобально до суперїжі також відносять горіхи, рибу, оливкову олію, брокколі, буряк і ще багато звичних для нас продуктів. Тож, пропонуємо Вам добірку закарпатських суперфудів, за якими ви будете повертатися ще не раз. Бджолиний пилок   Бджолиний пилок у гранулах - унікальний Суперфуд. Бджолярі називають цей продукт бджолиним хлібом за його багаті поживні властивості, які корисні не тільки для бджіл. Адже 30 г пилку покривають добову потребу людини в амінокислотах! У складі пилку більше 50-ти біологічно активних речовин: до 30% білків, ферменти, каротиноїди, біофлавоноїди, жирні кислоти, всі відомі вітаміни і мікроелементи. Але головна дія пилку - загальнотонізуючий ефект. При тривалому прийомі підвищується м'язова сила, розумові здібності, швидше одужують хворі після важких недуг, простудних та інфекційних захворювань. Закарпаття славиться своїми пасіками й бджолярством загалом. Коли приїдете на закарпатську землю -  не дивуйтесь, що пасічники з різних районів області презентують екологічно чистий мед, зібраний в горах краю. Адже унікальність медових продуктів у їх натуральності та екологічності. Спіруліна Спіруліна В Україні набирає популярності новий суперфуд «Спіруліна». Ця мікро-водорість в  своєму складі містить майже всю таблицю Мєндєлєєва, а по білку взагалі рекордсмен – 70-80%. Хороша альтернатива м’ясу та протеїновим сумішам. Цікаво, що коефіцієнт засвоєння вище 90%, бо «переварювати» спіруліну не потрібно – всі поживні речовини вже за 15 хвилин потрапляють до клітин. В 5 грамах міститься добова норма всіх необхідних мінералів для нормального функціонування людини. По цій причині спіруліна є раціоні космонавтів вже десятки років.  В наш час пластмасових овочів та фруктів цей продукт може стати незамінним в домі кожної сім’ї. Не просто так ООН та Всесвітня Організація Здоров’я в 1974 році назвали спіруліну «їжею майбутнього». Виявилось, що більшість спіруліни на ринку штучного походження, а природніх озер залишилось лише 2 в світі. Нам вдалось знайти одного постачальника «дикої» спіруліни природнього походження - ТОП Спіруліну. Цей продукт виріс без добрив та агрохімії, тому її можна давати діткам з найменшого віку. Насіння кавуна Кавунові насіння містять багато амінокислот, моно - і поліненасичених жирних кислот, вітамінів групи В і РР, а також магній, залізо, цинк, селен. Тому це насіння має протизапальні властивості, дозволяє підтримувати роботу нервової системи, впливати на енергетичний і білковий обмін. Тож, не Херсоном єдиним. На Закарпатті також масово вирощують баштанні культури. Закарпатські кавуни ні чим не поступаються тим, що вирощені біля моря . А ще бштанні смакують по-особливому смачно. Чорна смородина Чорна смородина - це ті ж ягоди Асаі. Смородина допомагає при авітамінозі, гастриті і підвищує імунітет. Регулярний прийом ягід здатний поліпшити пам'ять. Смородина чорна росте в підліску мішаних і листяних лісів, на галявинах, берегових чагарникових заростях, по окраїнах боліт. На Закарпатті у червні місяці цю корисну ягоду вже можна знайти на місцевих ринках. Ягоди сушеної шипшини Сушені ягоди шипшини за своїми властивостями нічим не гірше мегапопулярних Годжі. У складі українських ягід міститься дуже багато вітаміну С, а також В1, В2, К, Р, Е Крім того калій, марганець, фосфор, кальцій, магній і залізо. Шипшина поліпшує обмін речовин, зміцнює імунітет і виводить з нашого організму важкі метали, шлаки і токсини. Шипшину на Закарпатті можна знайти як у гірських так і у низинних ісцевостях, а головне – безкоштовно назбирати собі вітамінний коктейль. Насіння льону   Насіння льону - альтернатива насінню Чіа з великою кількістю легкозасвоюваного рослинного білка, клітковини і кальцію. У насінні льону також багато жирних олій і кислот (корисних Омега-3), вітаміну А і ферментів. Слизова оболонка розмоклого насіння сприяє нормалізації роботи кишкового тракту, виведенню шлаків і зниження рівня цукру в крові. Для того, щоб льон краще засвоювався, його слід перемолоти або подрібнити. Такий корисний продукт найкраще придбати у аптеці. Коштує недорого а користі чимало. Буряк Буряк - прекрасний антиоксидант і джерело вітаміну С. Також нормалізує травлення і очищає кров. Вміст корисних речовин в гречці в рази більший, ніж в інших популярних крупах. У ньому багато заліза, йоду, фосфору, вітамінів групи В, РР. Майже кожен фермер на Закарпатті має свою грядку червоного овоча, який дійшов до нас ще з часів Київської Русі. До супефудів як альтернативі дороговартісних розрекламованих харчових добавок відносять обліпиху, клюкву, гречку  й горіхи. Варто пам’ятати, що вищезгадані суперфуди є тільки доповненням до повноцінного здорового харчування, а не замінником основної їжі. Якщо людина притримується неправильно способу життя, вживає багато фаст-фуду та не займається спортом - жоден суперфуд не допоможе стати здоровим. Тож, збалансоване харчування, активний життєвий ритм й гармонія тіла та думок – ось секрет вічної молодості й здорового духу. Читайте також: «НАШІ ЗА КОРДОНОМ»: ЗАПРОШУЄМО ПОБАЧИТИ ПЛЯЖ ЮРСЬКОГО ПЕРІОДУ
Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua”– підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!