Румтопф - смачний десерт із ромом

24.04.2023 19:47 620 0
Румтопф - смачний десерт із ромом

До традиційних німецьких десертів входить румтопф або «ромовий горщик». За легендою винахід цього десерту стався випадково – нібито фрукти перед тривалим транспортуванням морем випадково потрапили в бочку з ромом. А коли за кілька місяців цю бочку відкрили, виявили в ній законсервовані смачні ласощі. Сьогодні технологія консервування свіжих фруктів та ягід за допомогою рому та цукру популярна не лише в Німеччині, але саме цю країну називають батьківщиною румтопфу. У статті розповімо, як приготувати класичний румтопф. Відразу обмовимося – для десерту можна використовувати як світлий, так і темний ром, але саме другий вид робить готову страву більш ароматною.

Склад румтопфу

Склад страви варіативний, але в класичному німецькому румтопфі обов'язково мають бути такі плоди:

  • полуниця;
  • вишні;
  • абрикоси;
  • вінград;
  • груші.

Також можна доповнити склад ожиною, малиною, нектаринами, зливами.

У класичному варіанті десерт починають готувати у момент дозрівання перших ягід.

У міру дозрівання нових плодів їх обробляють і додають у ємність із ромом, цукром та першими ягодами. Але в простішому варіанті можна класти відразу кілька різновидів фруктів. Коли ємність наповнена, її ставлять у темне прохолодне місце хоча б на декілька тижнів, а в ідеалі – до кінця грудня. У процесі дозрівання фрукти та ягоди виділяють сік, який поєднується з ромом і цукром, але не бродить. В результаті виходить солодка і смачна страва, яку можна їсти як самостійно, так і як топінг.

Рецепт приготування

У якості ємності краще використовувати глиняний горщик, але якщо його немає, підійде трилітрова банка. Перед додаванням у горщик великі фрукти слід нарізати кубиками і прибрати з них кісточки.

Покроковий рецепт для «швидкого» румтопфу:

  1. Кілограм різних ягід та фруктів (мінімум чотири види) ретельно вимити та розсортувати. Посипати цукром, рівномірно розподіливши на око 250 г цукру-піску по всіх ємностях. Дати постояти близько півгодини, щоби плоди пустили сік. Додати ще 250 г цукру.
  2. Викласти всі фрукти та ягоди шарами, заливаючи кожен шар ромом. Після закладки останнього шару долити рому стільки, щоб він був на 1-2 см вище плодів. Усього на 1 кг плодів потрібно близько 700 мл спиртного напою.
  3. Закрити ємність харчової плівкою та прибрати у темне місце мінімум на 6 тижнів.

Можна урізноманітнити смак майбутнього десерту за допомогою спецій – кориці, анісу. Також допускається експериментувати з різними добавками – наприклад, можна покласти в горщик трохи родзинок, волоських горіхів, фундуку або мигдалю. І всілякі спеції, і світлий або темний ром можна купити у маркеті MAUDAU з доставкою.

Як їсти румтопф?

Важливо пам'ятати, що готовий десерт зберігає міцність рому, тому належить до «дорослих» страв із вмістом алкоголю. Тобто давати його дітям не можна. Зате дорослі напевно оцінять румтопф і у якості самостійної страви, і як смачну незвичайну добавку до морозива. пудингу, торту. Також законсервовані в ромі фрукти та ягоди можна використовувати для приготування простого, але смачного коктейлю – у келих кладеться столова ложка румтопфу, а потім наливається шампанське.

Читайте також:

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!