Розбираємось в сирах з пліснявою
Більшість людей дотримуються правила, що вживати продукти з пліснявою не варто. Проте цвіль може стати благородною, якщо її обережно й правильно вирощувати в спеціальних умовах, як, до прикладу, в сирі Рокфор.
Чому варто спробувати сир з пліснявою?
Найцікавіший і водночас найзагадковіший етап сироваріння — перетворення м’якого творогу в сир з впізнаваними прожилками плісняви. Саме біла або блакитна цвіль надає вишуканим сирним делікатесам характерного пікантного присмаку. Вона повинна розвиватись у потрібному місці й у потрібний час, аби забезпечити сиру відповідну текстуру сирного тіста й впізнавані смакові якості.
Аффінери виокремлюють безліч сирних сортів, під час приготування яких використовують плісняву. Деякі сирні голівки характеризуються їстівною білосніжною кіркою, а в інших всередині з’являються повноцінні блакитні прожилки цвілі. Тож серед основних сортів сиру з пліснявою варто виокремити:
- М’який сир з блакитною пліснявою;
- М’який сир з білою пліснявою;
- М’який сир з комбінованою пліснявою;
- М’який сир з митою скоринкою.
М’який сир з блакитною пліснявою
М’які сири з голубою пліснявою відрізняють пікантним і солоним смаком, яскраво вираженим ароматом. Консистенція сирного тіста зазвичай крихка й волога, хоча зустрічаються делікатеси з ніжною вершковою текстурою. Основними представниками цього вишуканого сирного сімейства вважають:
- Горгонзолу;
- Бергадер Еделпілц;
- Гран Баварезе;
- Рокфор.
Горгонзолу, класичний італійський сирний делікатес, виготовляють з додаванням штаму Penicillium glaucum. Саме цей грибок відповідає за яскраві сині прожилки, які розвиваються всередині сирної голівки. Горгонзола має приємний смак з легкими нотками горіхів і вологої землі.
М’який сир з білою пліснявою
Під сирами з білою пліснявою зазвичай уявляють Брі й Камамбер. Визрівають вони від 45 до 90 днів, від поверхні сирної голівки до центру. Спеціальні штами бактерії додають як у саме молоко, так і на пізніших стадіях виготовлення. У будь-якому випадку, цвіль формує впізнавану білосніжну скоринку на поверхні сирної голівки, яка сприяє її подальшому визріванню. Серед основних сирних сортів з білою цвіллю виокремлюють:
- Боніфац;
- Брі;
- Камамбер;
- Піко.
Окремо виділяють сири з комбінованою пліснявою, у яких присутня як біла, так і блакитна пліснява. Наприклад, сир Баварія Блю характеризується білою пліснявою скоринкою з ароматом вологої землі й пікантним гострим присмаком.
М’який сир з митою скоринкою
Особливість цих сирних делікатесів полягає у твердій зовнішній скоринці. Аффінери отримують її шляхом постійного “миття” сирних голівок за допомогою сольових розчинів. Інколи використовують спеціальні бактерії Brevibacterium linens, які насичують продукт характерним ароматом і смаком. Як правило, сири з митою скоринкою м’які (Лангр, Епуас, Таледжіо), тобто мають ніжну кремову текстуру.
Тож обов’язково варто спробувати хоч один сирний делікатес з пліснявою, аби відчути неповторний смак і аромат цих сортів сиру!
Читайте також:
Останні новини
-
12:55 19 квітняВ Ужгороді штрафи за парковку залишатимуть у червоних зіп-пакетах24 0
-
12:22 19 квітняЗа вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю загрожує до 15 років ув’язнення36 0
-
10:32 19 квітняВ Іршаві затримали трьох наркоторговців62 0
-
09:53 19 квітняВід атаки на Дніпропетровщину: є загиблі, серед них діти80 0
-
19:05 18 квітняЗапрошення на навчання: у аграрному ліцеї Мукачева ім. М. Данканича провели день відкритих дверей (ВІДЕО)171 0
-
18:27 18 квітняЗбагачення культури: які найпопулярніші іноземні мови на Закарпатті (ВІДЕО)170 0
-
17:29 18 квітняВ Ужгороді попрощалися із загиблим воїном, 51-річним солдатом Олексієм Кобцем200 0
-
16:51 18 квітняСмерть чоловіка на зупинці в Ужгороді: у “103” проведуть розслідування через можливу затримку швидкої179 0
-
16:14 18 квітняНа Закарпатті на кордонні чоловік намагався «залагодити» проблему хабарем198 0
-
15:34 18 квітняНа Закарпатті двоє підлітків супроводжували до кордону чотирьох порушників200 0
-
14:56 18 квітняЯк та коли садити кукурудзу: технологія вирощування крок за кроком203 0
-
14:11 18 квітняУжгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою196 0
-
13:33 18 квітняХустський міський водоканал має нового керівника182 0
-
12:58 18 квітняВ гості до котів: перше в Ужгороді котокафе “ЗвірьОк” приймає відвідувачів (ВІДЕО)174 0
-
12:21 18 квітняНа Закарпатті медики швидкої реанімували чоловіка із зупинкою серця282 0
Коментарі - 0