Один із найбільш корисних вітамінів Закарпаття - малина

16.06.2018 09:46 301 0
Один із найбільш корисних вітамінів Закарпаття - малина
Фаворитом серед цілющих, колись дикорослих, а тепер окультурених ягід, є малина, цілющі властивості якої були відомі знахарів ще сотні років тому і використовувалися в лікуванні багатьох захворювань. Так і тепер, незважаючи на стрімкий розвиток фармакології і велика кількість сучасних препаратів, багато мам, як і наші бабусі, використовують малину, а так само чай з листя в лікуванні простудних захворювань. Свіжа та заморожена ягода практично не має протипоказань, усуває безліч симптомів і проявів запальних захворювань. Користь малини відзначена і для жінок при вагітності, коли вітаміни необхідні не тільки майбутній мамі, але і дитині в утробі. Як тільки достигають перші ягоди малини, дорослі і діти озброюються кошиками і відправляються в ліс або хоча б на ринок. І правильно роблять, адже ця ягода дуже корисна для здоров'я. Тим, хто стежить за своїм здоров'ям і воліє лікуватися за допомогою натуральних засобів, не варто ігнорувати малину, адже як цілющий засіб ця ягода відома ще з часів Стародавньої Греції і Стародавнього Риму. Відомо, що малина майже на 85 % складається з води, 8-9 % припадає на вуглеводи і, приблизно, стільки ж на моно та дисахариди. Також вона містить білки та жири. Ягода багата на вітаміни С, В9, РР, Е, В3. Місить такі макро та мікроелемени: калій, кальцій, фосфор, магній, хлор. Містить малина також кислоти: саліцилову, яблучну, лимонну. Присутня в малині така речовина, як антоціан, яка зміцнює капіляри. Що стосується калорійності, то на 100 г ягоди припадає лише 40 ккал.

Корисні властивості малини

Широковідомі й лікувальні властивості малини. Малину вживають для профілактики та лікування багатьох хворіб. Усі знають про здатність малини знижувати температуру під-час застуди. Малина здатна зупиняти кровотечі та виводити токсини; буде корисною для людей, які страждають від радикуліту, анемії та атеросклерозу. Чай з малини рекомендують пити під-час застуди, але потрібно знати, що заварювати малину потрібно не більше 3 хвилин. Дехто вважає, що малинове варення володіє таким ж корисними властивостями, як свіжа малина. Звичайно, що це не так, тому що при термічній обробці багато корисних речовин втрачається. Проте, під-час застуди, як свіжа малина, так і малинове варення послужать чудовою заміною аспірину, адже крім здатності знижувати температуру, малина володіє потогінними та легко знеболюючими властивостями. Також малина володіє сечогінними властивостями. Часте вживання малини сприяє боротьбі з бактеріями та вірусами дріжджевих спорів, грибків та стафілококу. Малина покращує колір та стан шкіри, тому її рекомендують вживати жінкам. Попри вітаміни, які позитивно впливають на наш організм та приносять користь, мінерали, що містяться у малині, теж не менш важливі. Наприклад, мідь, яка входить до складу малини, нормалізує та регулює роботу нервової системи. Людям, які часто потерпають від стресів та нервових розладів, потрібно включити малину у свій раціон харчування. Нагадаємо, “Вітамінний коктейль” вже на ринках Закарпаття. Також читайте: Скарбничка вітамінів: на Закарпатті вже продають яфини.

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!