Найкраща Паска на Великдень – 10 найсмачніших покрокових рецептів

16.04.2020 08:39 5160 0
Найкраща Паска на Великдень – 10 найсмачніших покрокових рецептів
Великдень – одне із найбільш шанованих свят у церковному календарі. Одним із головних атрибутів великоднього столу є паски. Зазвичай господині їх печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні свята. Пропонуємо до Вашої уваги найкращі та найпопулярніші рецепти великодньої паски. Паска звичайна – 7 склянок борошна; – 1/2 склянки молока; – 100 грамів дріжджів; – 20 жовтків; – 1 склянка цукру; – 2 склянки розпушеного масла; – сіль. Приготування: Муку змішати з 1/2 склянки молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце. Коли опара підніметься, додати 20 розтертих яєчних жовтків зі склянкою цукру і двома склянками молока. Додайте трохи солі і борошна до належної густоти тіста, після чого замісіть і дайте піднятися. Вибийте тісто, покладіть у форму, заповнивши її до половини, дайте тісту піднятися в формі, після чого випікайте.

Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 годину, величезні масою 2 кг – 1,5 години.

Традиційна паска Молоко – 500 мл борошно – 1 кг масло – 200 г яйця – 6 шт. цукор – 300 г родзинки – 275 г цукор ванільний –1 ч. л. дріжджі – 12 г сухі або 50 г сіль – дрібка Якщо дріжджі сухі, то їх потрібно змішати з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару. При використанні звичайних дріжджів спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі. Тим часом білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в густу піну. У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити. Після, порційно додати білки, ретельно вимішуючи тісто. Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази. Підготовка родзинок: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10-15 хвилин. Повторно промиваємо, висушуємо рушником або серветками. Висушені родзинки ретельно обваляти в борошні. У тісто, яке підійшло (має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відкласти на 10 хв. Тим часом форми змастити олією, всі форми злегка посипати борошном або манкою, аби потім паски було легко дістати. Заповнюємо 1/3 форми, не вище! Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося. Розігріваємо духовку до 100°C. Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин). За час випічки дверцята духовки не відкривати. Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими). Глазур: білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити. Готовою глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх. На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки. Паска домашня

Інгредієнти: – 1 кг борошна; – 50 грамів дріжджів; – 1,5 склянки молока; – 10 жовтків; – 3 білка; – 250 грамів цукру; – 200 грамів вершкового масла; – 100 грамів родзинок; – 3 ч.ложки ванільного цукру; – 1 грам солі.

Приготування: В 1/2 склянки киплячого молока заварити 100 грамів борошна, швидко розмішуючи до отримання еластичної маси. Дріжджі розвести в 1/2 склянки теплого молока і змішати зі 100 грамами борошна, залишивши на 10 хвилин. З'єднати ці дві суміші, накрити і залишити на 1 годину. Жовтки, цукор і сіль стерти в однорідну масу, збити до білого. У дріжджову суміш додати цю однорідну масу, 750 грамів борошна, вимісити тісто і поставити на 2 години для підйому, попередньо вливши невеликими порціями тепле рідке вершкове масло. Після цього дати тісту підійти вдруге. Після другого підйому тіста осадіть його, додйте 2/3 склянки родзинок, попередньо обвалявши їх в борошні, і датйте тісту втретє підійти. Випікати у формах 45 хвилин. Сирна паска Свіжий сир (творог) – 500 г яйця – 4 шт. цукор –150 г масло – 100 г манка – 1 ст. л. родзинки – 100 г (курага або інші сухофрукти) ванільний цукор – за смаком цедра лимона – за смаком Найперше - сир має бути свіжим, не сухим. Протираємо його через друшляк. Протертий у такий спосіб сир стає ніжним і повітряним. У цей сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою. Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати. Відділяємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає. Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо. Потім збиваємо яєчні білки в густу піну. Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо. Тісто - готове! Готуємо формочки. Найкраще випікати у металевих рознімних формах для пасок – з них найлегше буде діставати готову випічку. Якщо брати паперові форми, то їх слід дуже добре змастити маслом та обсипати манкою або панірувальними сухарями. Оскільки сирне тісто випікається довго, краще брати не вузькі й високі форми, а низькі та широкі. І наповнювати їх на половину висоти. Виклавши тісто в форми, ставимо їх на деко і в духовку. Випікаємо при 150-170°C приблизно 1-1,5 години, залежності від духовки і розміру пасочок. Коли серединка пасочок буде не рідкою, а верх стане рум’яним – вони готові. Однак не треба поспішати їх діставати, бо в такому разі верх пасочок може сильно осісти. Нехай охолонуть у духовці. Прикрашайте таку смакоту за вашим бажанням. Глазур для сирної паски можна зробити з розтопленого білого або темного шоколаду, посипати горішками або різаними цукатами. Очищати від паперу і нарізати сирну паску краще, коли вона повністю охолоне. Царська паска (сирна) Сир (творог) – 1 кг яйця – 5 шт. масло – 100 г цукор – 200 г сметана – 200 г мигдаль – 25 г цукати – 25 г Сир протріть через сито, змішайте його з маслом, яйцями, сметаною і цукром. Складіть все у каструлю, перемішайте і поставте на невеликий вогонь. Постійно помішуйте дерев’яною ложкою. Щойно маса дійде до кипіння (з’явиться перша бульбашка), зніміть з плити й поставте на лід або в ємність з холодною водою. Помішуйте безперервно, поки не охолоне. Додайте мигдаль і цукати. Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте під прес мінімум на 12 годин. Паска пікантна (у хлібопічці) Борошно – 500-550 г молоко – 100 мл вершки – 100 мл цукор – 110 г вершкове масло – 50 г яйця – 3 шт. сіль – 0,5 ч.л. дріжджі – 1,5 ч.л. куркума – 1,5 ч.д. курага – 40 г родзинки – 40 г ваніль, кардамон – за смаком У нагрітому до температури 40ºС молоці розведіть цукор, сіль, куркуму і масло, залийте у ємність хлібопічки і додайте до молока вершки. Розбовтайте яйця виделкою і теж перелийте сюди ж. Просійте борошно, зробіть у центрі поглиблення і насипте в нього дріжджі. Додайте ароматичні приправи. Виставите режим «Солодкий хліб», розмір буханки – великий. Через 15 хвилин після початку замісу додайте родзинки, цукати і курагу, нарізану дрібними кубиками. Готову паску прикрасьте посипкою або глазур’ю з білка і цукрової пудри. Панетоне (паска по-італійськи) Для тіста: Борошно – 600 г дріжджі (швидкодіючі) – 1 пак. цукор – 150 г йогурт (натуральний) – 120 мл вода (тепла) – 220 мл масло – 50 г жовтки – 2 шт. (+1 для змащування паски) молоко – 1 ст. л. мак  – 1 ст. л. родзинки – 100 г цукор ванільний – 10 г цедра – 1 ст. л. сіль – 0,5 ч. л. Для глазурі: цукрова пудра – 100 г цедра – 1 ст. л. лимонний сік – 1-2 ст. л. Просійте борошно. Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. У невеликій ємності змішайте дріжджі з теплою водою, ванільним цукром і половиною цукру (75 г). Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися. У зручному посуді змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру, йогуртом, розм’якшеним маслом і сіллю. Додайте тонко натерту апельсинову цедру і мак. Добре перемішайте до отримання однорідної маси. Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями. Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією. Накрийте рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1-1,5 години. За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах. Родзинки змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри. Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на кількість форм. Форму для випічки потрібно заповнити не більш як на третину. Розкладіть тісто у форми, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце на 1-1,5 години. Тісто має піднятися до країв форми. Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст. л. молока. Духовку розігрійте до 180 ºС. Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте 30-45 хвилин (залежно від параметрів духовки і розміру форми). Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Готові паски вийміть із духовки і дайте їм повністю охолонути у формах. Дістаньте паски і покрийте глазур’ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст. л.). Посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст. л.). Лінива паска Без замішування, на рідкому тісті, для тих, хто не любить працювати з дріжджовою випічкою! Інгредієнти: • борошно – 600 г • яєчні жовтки – 6 шт. • молоко – 300 мл • масло вершкове – 180 г • цукор – 180 г • сухі дріжджі – 8 г • сіль – 0,5 ч. л. • сухофрукти – 150 г • цедра 1 апельсина • апельсиновий сік або ром – 120 г За годину до приготування пасок (або на ніч) сухофрукти залити апельсиновим соком чи ромом, потім злити рідину, просушити паперовим рушником та присипати борошном. Готуємо опару: в тепле молоко висипаємо дріжджі і 2 ч. л. цукру (від загальної ваги), перемішуємо і залишаємо в теплі на 10 хвилин, щоб утворилася густа дріжджова «шапочка». В окремій ємності збиваємо міксером жовтки із сіллю, цукром і, за бажанням, ванільним цукром до пишної світлої консистенції. Додаємо апельсинову цедру, ще раз збиваємо. Далі перемішуємо це з готовою опарою. Після, частинами вмішуємо просіяне через сито борошно. Робимо це за допомогою лопатки. Тісто виходить як густа сметана. Накриваємо миску з тістом харчовою плівкою і кладемо в тепле місце на 40-60 хв. до збільшення в об’ємі вдвічі, а то й втричі. Тісто, що підросло, змішуємо з готовими сухофруктами і залишаємо в теплі ще на 30-40 хв. Форми для пасок змащуємо олією або маслом (якщо паперові – змащувати тільки дно). Тісто розкладаємо в формочки (не більше як на 1/3) і залишаємо підніматися приблизно на 1 год. Випікаємо при 170 °C 15 хвилин, потім зменшуємо температуру до 160 °C та печемо ще 15 хв. Сухою шпажкою можна перевірити чи спеклись пасочки, а якщо підгоратимуть зверху – накриваємо фольгою. Крафін - мереживна паска  Інгредієнти: • тепле молоко - 200 мл • цукор – 100 г • борошно – 450 г • масло вершкове – 130 г • свіжі дріжджі – 15 г (або 8 г сухих) • яйця – 1 шт. • яєчні жовтки – 2 шт. • сухофрукти/цукати/шоколад – 150-200 г В тепле молоко засипаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. борошна. Перемішуємо і залишаємо на 10 хв. у теплому місці. Жовтки і яйце збиваємо міксером з цукром (можна додати ванільного цукру для аромату) на високій швидкості до піни. Акуратно вмішуємо у яєчну масу 80 г розтопленого масла. Додаємо дріжджову опару, перемішуємо, і частинами вмішуємо борошно та гарно замішуємо тісто. Може здаватися, що борошно замало, але це не так! Продовжуйте місити і тісто стане однорідним та еластичним. Після ділите тісто на потрібну кількість рівних частин (залежно від ваших форм для випічки, якщо вони паперові, то обгорніть їх фольгою, врахуйте, що тісто підніметься мінімум вдвічі!). Потрібно дуже тонко розкачати тісто. Від цього залежать тонкі красиві шари вашої майбутньої мереживної паски. Добре посипте поверхню борошном, щоб не прилипало. Змащуємо тісто розтопленим маслом (50 г) і рівномірно розкладаємо начинку. Для начинки можна використовувати все, що дозволяє вам фантазія (родзинки, цукати, шоколадна паста, макова маса тощо). Закручуємо тісто в тугий рулет, розрізаємо вздовж по половині, відступивши 1-2 см від краю. Одну частинку скручуємо розрізом назовні, формуючи дно, а другу накладаючи скручуємо зверху, формуючи верхівку. Перекладаємо в форму і залишаємо «підростати» на 1-1,5 год. Випікати цю паску 10 хв. при 180 °C, потім ще 30-40 хв. при 160 °C (час залежить від розміру пасочок). Якщо верх буде підгорати, то прикрийте паски фольгою. Паска с косами Інгредієнти: Опара: молоко - 0,5 л, дріжджі - 100 г, цукор -3 ст. л., борошно - 8 ст. л. Тісто:  жовтки - 10 шт., сметана (домашня) - 100 г, масло 82% - 200 г, олія нерафінована - 50 мл, сіль - 0,5 ч. л., цукор - 300 г, ванільний цукор - 1 п. 16 г, борошно просіяне -1450 г, куркума - 0,5 ч. л., лим. цедра - з 1 шт., горілка - 1 ст. л., сухофрукти - 400 г. У велику миску наливаю тепле молоко. Додати 3 ст. л. цукру від загальної кількості та перемішую. Тоді розкришити дріжджі. Якщо у вас сухі дріжджі, то додаємо їх після борошна. Дріжджів потрібно багато, тому що тісто буде насичене та жирне. Додаю 8 ст. л. борошна від загальної кількості та замішую рідке тісто, як на млинці. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо в теплі на 30 хвилин. Готуємо здобу М’яке масло (для паски бажано брати із жирністю не менше 82 %), сметану. Насипаємо цукор та ванільний цукор. Кількість цукру можна коригувати, за смеком. Додаємо сюди 0,5 ч. л. солі, 10 жовтків та перемішуємо все міксером, щоб цукор трохи розчинився. Тим часом опара вже готова (утворилися бульбашки). Вливаємо сюди здобу. Додаємо просіяне борошно, куркуму та починаємо замішувати тісто. Борошно потрібно додавати у три етапи. Змащуємо робочу поверхню олією та вимішуємо тісто 15-20 хв., щоразу доливаючи олію поки тісто стане ніжне та не прилипатиме до рук. Готове тісто залишаємо підходити в теплі  на 1,5 години у зручній ємності та прикрите.  Коли підійде - ще раз вимішуємо тісто та додаємо 1 ложку горілки, цедру з лимона та пропарені сухофрукти. Посипаємо ще 2 ст. л. борошна, щоб забрати зайву вологість. Все перемішуємо. Тісто   змащуємо олією та залишаємо підходити на 1 годину. Форми для паски змастити  та обгорнути пергаментом. Наповнити форми тістом не більше, як на 1/3. Прикрасити косами з того самого тіста. Коли паска підійде у формі і збільшиться приблизно в 2-3 рази, змастити її жовтком. Випікати при температурі 160 °C приблизно 1 годину, маленькі паски - 30 хвилин. Смачної паски!

Підготувала Саша Клімова, 

“ПЕРШИЙ.com.ua”

Нагадуємо, прогнозовано, цього року закарпатці витратять менше коштів на закупи до Великодня https://pershij.com.ua/u-skilky-zakarpattsiam-obiidetsia-velykodnii-koshyk/ Читайте також: у мережі показали засніжену трасу в горах на Закарпатті - Рахівщина вкрилася снігом https://pershij.com.ua/zyma-u-kvitni-na-zakarpatti-zasnizhena-rakhivshchyna-video/
Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua”– підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram
 
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!