На Закарпатті посилили ветеринарно-санітарні заходи через спалах ящуру у Словаччині та Угорщині

13.04.2025 10:31 824 0
На Закарпатті посилили ветеринарно-санітарні заходи через спалах ящуру у Словаччині та Угорщині

Через спалах ящуру у сусідніх Угорщині та Словаччині, на Закарпатті запровадили посилені ветеринарно-санітарні заходи.

Як зазначили в Держпродспоживслужби, щоб не допустити ящур та блутанг на територію України, на ринках та у магазинах Закарпаття запровадили посилений контроль, зокрема у населених, які межують з Угорщиною та Словаччиною.

На прикордонних територіях з Угорщиною та Словацькою Республікою запроваджують моніторинг лісових угідь. Також заборонили імпорт продукції тваринного походження та посилили контроль на кордоні та всередині країни. 

«Ми повинні бути готові до будь-яких варіантів та зможемо зупинити поширення захворювань», - наголосив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

 

Що відомо про ящур

Ящур — надзвичайно небезпечне вірусне захворювання, яке вражає сільськогосподарських та диких парнокопитних тварин, зокрема велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, оленів та інших парнокопитних. Хвороба характеризується високою контагіозністю, швидким поширенням і серйозними економічними наслідками. Небезпека полягає в тому, що вірус ящуру легко передається повітряно-крапельним шляхом, через корми, воду, ґрунт, одяг, інвентар, транспортні засоби.

Вперше за десятиліття у Європі зареєстровано спалахи ящуру. Вже наразі оголошено у Словаччині про надзвичайну ситуацію через поширення цього інфекційного захворювання.

Збудником ящуру є вірус, що надзвичайно стійкий до зовнішніх чинників і може зберігати життєздатність у навколишньому середовищі тривалий час.

Клінічні ознаки ящуру включають підвищення температури тіла, млявість, втрату апетиту, рясну слинотечу, виразки на слизовій оболонці ротової порожнини, язика, носа та на шкірі біля ратиць. Уражені тварини можуть кульгати, відмовлятися від корму, швидко втрачати вагу та продуктівність. У молодняка захворювання часто має тяжкий перебіг і може призводити до загибелі.

На сьогодні наша держава залишається вільною від ящуру.

Водночас, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області наголошує на дотриманні профілактичних заходів. Кожен власник господарства повинен регулярно обстежувати поголів’я, дотримуватись вимог біобезпеки, не допускати контактів з невідомими тваринами та обмежувати відвідування господарств сторонніми особами.

У разі виявлення підозрілих симптомів у тварин або випадків загибелі поголів’я необхідно негайно повідомити державну лікарню ветеринарної медицини за місцем розташування господарства.

Нагадаємо, що ящур входить до переліку особливо небезпечних хвороб тварин, контроль за якими здійснюється на державному рівні.

Своєчасне виявлення, чітке дотримання протиепізоотичних заходів та відповідальне ставлення власників тварин — запорука недопущення занесення і розповсюдження ящуру на території України.

Читайте також:

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!