На Берегівщині обговорювали перспективи бренду – якісне закарпатське вино

23.05.2018 19:13 351 0
На Берегівщині обговорювали перспективи бренду – якісне закарпатське вино
Пройшов цей цікавий захід на промислових майданчиках виноробної компанії "Шато Чизай", виробника марочних вин під брендом «Чизай». За словами очільника цієї потужної компанії Анатолія Полоскова, мета зустрічі - налагодити тісний контакт з відомими приватними виноробами Закарпаття. Саме після прийняття Верховною Радою України Закону щодо лібералізації легалізації приватного виноробства, що так важливо для нашого регіону. І додав: «Фірма «Чизай» вважає всіх колег, які виготовляють якісну продукцію, не конкурентами, а партнерами, і бачить за потрібним допомогти виноградарям-виноробам плекати сонячні грона, долучитися до сучасних технологій. Словом, разом працювати над популяризацією бренду – «якісне закарпатське вино». А це, в умовах туристичного буму, який зараз спостерігається в Закарпатті, дуже актуально. Тому маємо працювати не поокремо, а спільно, в унісон». До слова, перший крок, на зустріч приватним виноробам, фірма «Чизай», зробила на виставці, яка проходила в березні цього року в Дюссельдорфі. На форумі, який належить до трьох провідних винних заходів світу, берегівчани представили не тільки власний продукт, а й презентували проект «Закарпаття виноробний край». В рамках цього проекту, на престижній виставці, презентували й найкращі вина закарпатських приватних виноробів. Мета - показати усьому світу – Закарпаття, як виноградний край, якісного виноробства. Її представив на форумі ведучий спеціаліст фірми з маркетингу та збуту Олександр Мересій. Звісно, запрошених гостей було ознайомлено з промисловими потужностями виноробної компанії "Шато Чизай", цікавими, змістовними порадами від запрошеного фахівця у угорського Токаю – Золтана Слежака. До речі відомий, в Угорщині – сомельє. Свої навики та знання сомельє, пан Золтан, блискуче продемонстрував на дегустації вина. Але про це трохи нижче. Безперечно, велике зацікавленість у приватних виноробів викликала сертифікована лабораторія, завідувач Інга Лебідь. Це та «кахня», де проходить «чаклунство», в доброму сенсі цього слова, над винними зразками. Сучасна техніка, зокрема, лазерний спектр фотометр, дозволяє робити контроль якості за 16-ма різноманітними позиціями. Зокрема, на зміст цукру, спирту, кислотності тощо. Тут проходять контроль, навіть, пляшки та пробки. А в період «дозрівання» вина, сусло провіряють цілодобово. Про роботу цього сучасного лабораторного закладу варто розповісти окремо, адже саме в рамках співпраці з приватними виноробами, їм вже запропоновано, скористатися такими послугами. В тому числі, і для отримання сертифікату якості. Без нього, неможливо буде мати ліцензію на продаж вина,а відтак врешті-решт легалізувати своє приватне виноробство. Дегустація, яку провели вже згаданий Золтан Слежак та технолог-винороб Золтан Удворгей, виявилась дуже цікавою й змістовною. Ці вина, дійсно стали візиткою не тільки фірми «Чизай», але й всього Закарпаття. А тепер довірюсь своєму журналістському блокноту. «Совіньон Блан» (приємне та освіжаюче вино, що виготовлене з однойменного французького сорту. В ароматі відчуваються ярко виражені нотки листя чорної смородини, агрусу, зелених яблук і свіжо скошеної трави. Цьому напою сонця та землі дав високу оцінки приватний винороб з Пістрялова, що на Мукачівщині – Іван Паук. «Черсегі» , це вино сподобалося моєму колезі, журналісту Ковачу Елеміру. Виготовлене воно зі спеціально відібраного винограду однойменного сорту, виведеного методом схрещування сортів Трамінер рожевий та Іршаї Олівер. В ароматі цього унікального вина переважають квіткові та мускатні тона, у смаку відчуваються фрукти з легкою пряністю. «Мерло», на дегустацію, потрапило прямо з бочки. До слова, воно з однойменного сорту винограду, походить з Бордо і є другим найпоширенішим у світі після Каберне. Звісно, продегустували й «Каберне-Совіньйон, яке у цілому світі вважається Королем червоних вин! Цей букет , темно-рубінового кольору, в ароматі відчуваються ягідно-фруктові тона з відтінками сап’яну. Ну, а яка дегустація без фірмової «Троянди Карпат», цей напій ще в народі називають -вино-настольгія, легендарний, десертний, марочний букет! Його відзначили багато дегустаторів, в тому числі знаний винороб Олександр Якоб, голова спілки угорських виноробів Берегівщини. А на закінчення цього приємного, гостинного заходу, знаний закарпатський винороб з Ужгородщини - Олександр Ковач, наголосив, що такі зустрічі корисні для обох сторін. До реалізації анонсованої фірмою «Чизай» програми - «Закарпатське якісне вино», потрібно долучити усіх знаних закарпатських виноробів, щоб разом боротися з виробниками неякісного продукту, які зухвало, нагло питаються зайти на наш ринок. І на закінчення. Виноробний комплекс «Чизай заснований у 1995 році, збудований практично з нуля. В даний час це сучасний промисловий винний комплекс з власними виноградниками на площі 272 га (понад мільйона кущів винограду європейських сортів). Це дає змогу користуватися тільки власним виноматеріалом. Додати до всього, унікальні, сприятливі погодні умови, працьовитість та фаховий рівень виноградарів та виноробів, які створюють надзвичайний нектар із закарпатських виноградників. Разом зі своїми колегами журналістами переконався в цьому! Валерій Разгулов Нагадаємо, Виноградарі Закарпаття побували в Грузії (ФОТО)

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!