М'ясо для українців може подорожчати вдвічі
Вартість м'яса в Україні до весни може зрости вдвічі. Таке підвищення експерти ринку пов'язують зі зменшенням імпорту через зниження поголів'я свиней в країнах Євросоюзу.
Про це повідомляє UBR.
За шість місяців ціна на всі види м'яса може підскочити на 50-100%, оскільки найближчим часом зменшиться імпорт дешевої свинини з Польщі та інших країн Євросоюзу. Такої думки дотримується виконавчий директор Асоціації м'ясної галузі Микола Бабенко.
За його словами, імпорт свинини в країну в сім разів перевищує експорт. Це пов'язано з тим, що за кордоном собівартість м'яса набагато менше, ніж в Україні. Причиною тому є велика кількість поголів'я свиней в країнах ЄС, на які припадає майже половина світового виробництва цього продукту.
Через півроку в ЄС збираються знижувати кількість поголів'я. Це значно вплине на обсяги імпорту, в тому числі в Україні та, отже, збільшить ціни на всі види м'яса.
" ЄС - номер 1 в світі по експорту свинини. Імпорт сильно тисне на внутрішній ринок. Але через 6 місяців поголів'я свиней там скоротиться ... Таким чином, ціни на м'ясо до весни можуть вирости на 50, а то і на 100%, а то й зробити ніяких кроків " , - говорить Бабенко.
Врятувати ситуацію можуть дії уряду. Зокрема, на розгляд Кабміну надано міжгалузева стратегія "Нове свинарство 2025". Як випливає з документа, для порятунку галузі пропонують знизити ціни на корми і звільнити тваринників від податків як мінімум на півроку.
Коментарі - 0