"Молодильні яблука": на Закарпатті продають екзотичний африканський "рогатий" фрукт (ФОТО)

16.08.2018 14:15 228 0
"Молодильні яблука": на Закарпатті продають екзотичний африканський "рогатий" фрукт (ФОТО)
Екзотичний ківано часто називають «молодильними яблуками». Імен у цієї гарбузової культури багато: мелано, хеджирований гарбуз, антильский або африканський рогатий огірок, желейна або рогата диня. Так, що ж таке ківано та чим чим він корисний? На овочевому ринку в середмісті Мукачева серед десятків різновидів тутешніх фруктів та овочів можна зустріти заморський екзотичний – ківано. Коштує – 20 гривень за одиницю. Що ж це за фрукт, чим він корисний та як його їдять – читайте далі. Як зауважила продавчиня на мукачівському ринку, цьогоріч продає вирощений власноруч фрукт уперше. Розповіла, що донька спробувала його в Ізраїлі та привезла насіння екзотичного фрукта на батьківщину, адже він володіє багатьма корисними властивостями. Втім, маємо зазначити, що батьківщиною ківано вважається Південна Африка. Аж до ХХ ст. на інших континентах, окрім Австралії, про ківано практично нічого не знали. Дивовижні плоди ківано окрім того, що стають прикрасою саду-городу, ще й невибагливі та суперврожайні. При сприятливих умовах одна рослина може дати близько 50 забавних плодів- «їжачків»! Якщо зібрати плоди ще зеленими, вони добре дозрівають і можуть зберігатися в кімнатних умовах до самої весни. Ківано - рослина короткого світлового дня. Вона зацвітає тільки тоді, коли літній день йде на спад, як правило, у другій половині липня. За смаком плоди цієї рослини нагадують суміш лимона, ківі та банану. Плоди ківано володіють м'яким кисло-солодким смаком без яскраво вираженого аромату. Але зате вони відрізняються цілим рядом корисних властивостей, заради яких ківано культивують в ПАР, США та Австралії. Очолює цей список потужний антиоксидант альфа-токоферол, який зміцнює нерви і кровоносні судини. Цей антиоксидант в поєднанні з іншими мікроелементами, що входять до складу м'якоті і насіння кивано, уповільнює старіння і усуває негативний вплив вільних радикалів, що викликають різні захворювання. У плодах ківано містяться вітаміни групи В, а також лінолева кислота, яка покращує роботу серця. Плоди ківано вживають в їжу тільки в свіжому вигляді, вичерпуючи їх вміст ложкою. Їх можна використовувати як підсолодженими, так і в солоними. Наприклад, додавати в йогурт, овочевий або фруктовий салат. Сік ківано надає приголомшливий ефект для шкіру, а також прискорює загоєння опіків і екзем. Досить з'їдати перед сном всього один плід цієї рослини з ложечкою меду, щоб позбутися від тривожних відчуттів, тяжкості в серці і втоми.   Олександра Клімова Нагадаємо, Екзотична ферма у Мукачеві приваблює все більше туристів (ВІДЕО)

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!