Краєзнавець і фудблогер Федір Шандор склав ТОП закарпатської палинки

14.03.2018 09:58 730 0
Краєзнавець і фудблогер Федір Шандор склав ТОП закарпатської палинки
У Літпаб Крапка Кома у день жіночого свята – 8 березня відомий закарпатський краєзнавець, фудблогер та експерт з гастрономічного туризму Федір Шандорпровів презентацію традиційного карпатського напою — палинки. Гості дегустували фруктові дистиляти у поєднанні зі стравами закарпатської кухні від шеф-кухаря пабу – шовдарь, банош, бограч, вареники з овечою бринзою. Пан Шандор розповів історію угорського напою, про правила його дистиляції, чим відрізняється палінка від бренді, які є способи пиття міцного алкоголю і, звичайно, з чого роблять палинку, їх дивні закарпатські назви та які найпопулярніші. Отже трохи цікавих цитат від фудшефа.
  • Палинка – це географічне бренді Угорщини, несе в собі запах лісу і грибів
  • У 2008 році прийнято закон, де можно виробляти палинку. Це, звичайно, сама Угорщина, а також землі Великої Угорщини (у т.ч. й Закарпаття). Але офіційно у нас цей дистилянт поки що не виробляють. Але вже у вересні цього року його випуск розпочинає ужгородський завод
  • Міцність напою повинна бути не більше 65 градусів
  • Самий «крутий» коньяк у світі білого кольору. Свій коричневий колір він отримав ще у старовину, коли його перевозили у бочках, де зберігалося вино
  • У світі вік бочки класифікується за ароматом. Наприклад, 3х-річна – ваніль, а 4х-річні – кориця
  • Дистиляти п’ються двома методами – як аперетив (до їжі) та дайджестив (після). Не можна його вживати під час трапези, бо це для шлунку дуже важкий удар, припиняється процес бродіння й організм перестає виробляти ферменти, а це небезпечно для здоров’я
  • Чи знаєте ви, що французи, угорці й українці не мають власної кухні, бо в світі існує тільки 6 основних кухонь
  • Технічні меди – це з сонячника і гречихи
  • Перший банош був з гречки
А тепер про види палинки. Отже, 1) грушівка («ліжко»), для виготовлення цього напою дно бочки вистелюється сушеною грушею 2) яфинівка – робиться з чорниці 3) виноградна – робиться на основі родзинок і закупорюється у пляшку разом із шершнем!!! 4) медова («палинка з горшечку», «доброго ранку», «кава по-угорські») 5) сливовиця («угорка» - сорт сливи), має високий рівень пектину; якщо ви зварити варення, воно ніколи не ззіпсується 6) кендериця – це гордість Закарпаття, виготовляється з коноплі 7) найбільш популярна у Карпатських горах – яблучанка (з диких яблук), її можно не тільки пити, але й використовувати для зберігання овочів й фруктів 8) ну і на останок, капуркова («на коня») – гордість угорців, робиться з айви. За матеріалами: http://mukachevo.today/

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!