Краєзнавець і фудблогер Федір Шандор склав ТОП закарпатської палинки
14.03.2018 09:58
730
0

У Літпаб Крапка Кома у день жіночого свята – 8 березня відомий закарпатський краєзнавець, фудблогер та експерт з гастрономічного туризму Федір Шандорпровів презентацію традиційного карпатського напою — палинки.
Гості дегустували фруктові дистиляти у поєднанні зі стравами закарпатської кухні від шеф-кухаря пабу – шовдарь, банош, бограч, вареники з овечою бринзою.
Пан Шандор розповів історію угорського напою, про правила його дистиляції, чим відрізняється палінка від бренді, які є способи пиття міцного алкоголю і, звичайно, з чого роблять палинку, їх дивні закарпатські назви та які найпопулярніші.
Отже трохи цікавих цитат від фудшефа.
- Палинка – це географічне бренді Угорщини, несе в собі запах лісу і грибів
- У 2008 році прийнято закон, де можно виробляти палинку. Це, звичайно, сама Угорщина, а також землі Великої Угорщини (у т.ч. й Закарпаття). Але офіційно у нас цей дистилянт поки що не виробляють. Але вже у вересні цього року його випуск розпочинає ужгородський завод
- Міцність напою повинна бути не більше 65 градусів
- Самий «крутий» коньяк у світі білого кольору. Свій коричневий колір він отримав ще у старовину, коли його перевозили у бочках, де зберігалося вино
- У світі вік бочки класифікується за ароматом. Наприклад, 3х-річна – ваніль, а 4х-річні – кориця
- Дистиляти п’ються двома методами – як аперетив (до їжі) та дайджестив (після). Не можна його вживати під час трапези, бо це для шлунку дуже важкий удар, припиняється процес бродіння й організм перестає виробляти ферменти, а це небезпечно для здоров’я
- Чи знаєте ви, що французи, угорці й українці не мають власної кухні, бо в світі існує тільки 6 основних кухонь
- Технічні меди – це з сонячника і гречихи
- Перший банош був з гречки
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0