Керечун – головний на різдвяному столі закарпатців
04.01.2019 20:45
6862
0
Українці, русини, угорці, німці, румуни, словаки, поляки та представники інших національностей внесли щось своє, але вже ж, сформувалося кілька базових моментів, спільних для Закарпаття в цілому.
Різдво якнайкраще відображає ужиткову культуру закарпатців, тісно поєднану з релігійними обрядами. Свята вечеря – це особливо важлива традиція для кожної закарпатської родини. В залежності від місцевості страв має бути 7, 9 або ж 12.
Відзначимо, що кутя не популярна на Закарпатті. Сучасні господині готують її як данину традиціям. Головним на різдвяному столі закарпатців – є хліб керечун.
Крайчун, керечун, карачун, ба навіть корочонь (що співзвучно угорському «корачонь»- Різдво)- такі назви має святковий хлібець, який закарпатські господині випікають 6 січня, вранці.
Єдино правильного рецепта на Закарпатті , мабуть, немає. Але всі господині розпочинають випікання керечуна з молитви, адже страва – до різдвяного столу.
Хлібець має бути пісним тому до його складу не входять яйця та молочні продукти. Натомість використовують:
- Борошно, 500гр.
- Дріжджі 25/30 грамів
- Олію соняшникову 30 мл
- Шіпку солі
- Цукор, столову ложку
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0