Як закарпатці готують пісні гречані голубці

31.03.2019 16:03 895 0
Як закарпатці готують пісні гречані голубці
Без голубців не обходиться жодна закарпатська гостина. У нас цю страву подають на хрестини, дні народження, навіть на похорон, йдеться на Закарпатпост. За що ж так полюбили закарпатці голубці? Страва, до слова, не є суто нашою родзинкою. Її готують і в країнах Сходу, і в Європі, однак усюди голубці різні. Немає двох господинь, які б приготували одинакові голубці. Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила дослідити історію однієї з найпоширеніших в Україні страв – голубців. Подали голубці – збирайтеся додому Оскільки на Закарпатті багато кулінарних фестивалів, голубцями пригощають  охочих не лише вдома, але й на подібних заходах. При цьому розмаїття страви справді часто вражає. Роблять голубці як маленькі, величиною, як палець, так і гігантські – на цілу долоню. Це вже кому як більше подобається. Але далеко не всім відомо, чому голубці стали голубцями, принаймні у нас, адже угорською, приміром, назва страви перекладається,  як фарширована капуста. А от у вірменській та турецькій, молдавській кухні страва відома під назвою «долма». Там у виноградний лист закручують баранячий фарш із рисом. Турки готували цю їжу ще у ХІІ столітті. Згодом, у ХV столітті, страву перейняли білоруси та литовці.  Вони замінили виноградне листя на капусту, а баранячий фарш на більш доступний – яловичий, свинячий. Але як і раніше голубці називали «долмою». Сучасну назву страва отримала завдяки французам, у ХVІІ – на початку ХVІІІ століття. Вони почали  готувати голубці на решітці на відкритому повітрі й назвали їх «хибними голубами». І все ж… чомусь вважається, що придумали голубці  греки, бо фраза «Принесіть мені капустяне листя зі свининою!» зустрічається ще в писаннях Арістофана у 425 до н.е. Закарпатці ж спочатку готували голубці виключно на весілля і вони символізували  пару голубів, а точніше – наречених, яким бажали любитися, як голуби. Згодом без голубців вже не обходилося жодне домашнє свято. Тим більше, що  закарпатці  – люди надзвичайно гостинні і на застіллях часто стільки наїдків, що очі аж розбігаються. І тим не менше… досі  голубці – страва особлива. Вона –  не просто пригощання, а символ… знак того, що після них пора збиратися додому. «Голубці подали, усі із-за столу встали»,- кажуть  місцеві. Навіть перед заміжжям колись майбутня свекруха перевіряла, якою господинею буде дівчина, попросивши її накрутити голубців. Якщо виходили рівні, акуратні, маленькі  і смачні, жінка раділа – син не бідуватиме,  буде ситим і доглянутим. Це було навіть своєрідним ритуалом, гаданням на голубцях. Без голубців не обходиться жодна закарпатська гостина. У нас цю страву подають на хрестини, дні народження, навіть на похорон. За що ж так полюбили закарпатці голубці? Страва, до слова, не є суто нашою родзинкою. Її готують і в країнах Сходу, і в Європі, однак усюди голубці різні. Немає двох господинь, які б приготували одинакові голубці. Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила дослідити історію однієї з найпоширеніших в Україні страв – голубців. Веганські гречані голубці Є навіть такі.  І в них усе більше прихильників. Отже, беремо 100 грамів кабачка, ложку томатної пасти, зелену гречку, 4 склянки води, сіль. Гречку треба замочити на 4 години. Співвідношення води: 2 до 1 (2 частини води на 1 частину крупи). Солити не обов’язково, сіль додається безпосередньо при змішуванні фаршу. На пару крупа приготується приблизно за 40 хвилин, на плиті приблизно за 20 хвилин. Готуємо на середньому вогні з напіввідкритою кришкою. Готуємо листи для начинки. Опускаємо капусту на кілька хвилин в узвар. Відтак робимо фарш. Невеликими кубиками нарізаємо кабачок, цибулю, солодкий перець. Зелень рубаємо. Моркву пропускаємо через дрібну тертку. Овочі та гречку змішуємо, додаємо зелень, солимо і перчимо. Капустяні листи заповнюємо начинкою. Укладаємо голубці в максимально велику каструлю. Наверх кладемо лист капусти. У двох склянках води розмішуємо томатну пасту, сіль (за смаком), виливаємо суміш у каструлю з голубцями, щільно закриваємо її кришкою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і тушкуємо ще кілька хвилин, потім залишаємо під кришкою хвилин на 5. Готові голубці подаємо з пісним веганським майонезом або будь-якими іншими соусами.

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!