Як приготувати човлент по-закарпатськи?
27.01.2019 20:58
44964
0
У цієї страви є своя історія. Запозичене воно з єврейської кухні. Як відомо, євреї по суботах не працюють. А їсти хочеться і в суботу. Так ось, щоб на суботній обід у них було гаряче блюдо, і було придумано таке блюдо як човлент, якому потрібно довгий час настоятися в печі.
Євреї готували човлент на свій шабат. Тобто в день, коли їм забороняється працювати, виконувати навіть найлегшу роботу. Квасоля і перлова крупа - це продукти, що вимагають довгого, терплячого приготування. Євреї закладали компоненти човлента в горщик в п'ятницю, страва готувалася всю ніч, піч згасала й повільно втрачала температуру. Коли господарі в суботу поверталися після молитви з синагоги - човлент вже був готовий і був все ще теплим.
Згодом рецепт злегка змінився, квасоля і крупа не закладаються в горщики сирими - але ж саме через них це блюдо довго готувалося. Рецепт приготування човлент по-закарпатськи дуже легкий і особливих кулінарних навичок від господині на кухні не потрібно. Тому, не бійтеся і беремося за підготовку! Розповідаємо, як приготувати човлент по-закарпатськи.
Складові:
М'ясо - 400 Грам (яловичина, свинина) Квасоля - 2/3 Склянки Перловка - 2/3 Склянки Цибуля - 1 Штука Морква - 1 Штука Паприка солодка мелена - 1 Ст. ложка Томатна паста - 1 ст. ложка Часник - 1-2 зубчики Сіль - 1 Чайна ложка Перець чорний мелений - 2-3 пучок Зелень петрушки - 20 Грам Рослинна олія - 4-5 ст. ложок 1. Квасолю замочити на ніч у холодній воді. Вранці промити і варити до напівготовності. 2. Перловку теж на ніч краще замочити. Вранці воду злити, промити крупу і залити окропом. Дати настоятися хвилин 30. 3. М'ясо нарізати і обсмажити практично до готовності. В ідеалі для цієї страви краще всього використовувати копчену грудинку. Можна взяти навпіл сире м'ясо і копчене. 4. Почистити цибулю і моркву. Нарізати цибулю кубиками, а моркву соломкою або потерти на крупній тертці. 5. Спасерувати цибулю і моркву на рослинному маслі, додати паприку і томатну пасту. 6. Тепер укладаємо всі підготовлені інгредієнти в горщики. Першим шаром у нас буде перловка, потім квасоля, м'ясо, подрібнений часник, овочі і зелень. Додаємо сіль, чорний перець і заливаємо водою або бульйоном так, щоб її рівень злегка покривав верхній шар. Накриваємо горщики кришками і відправляємо в нагріту до 160 градусів духовку приблизно на 30-40 хвилин. 7. Подавати човлент можна в горщиках, попередньо перемішавши вміст, якщо горщики невеликі. Рецепт розрахований на два таких горщика. Смачного! Нагадаємо, Популярні легенди: як закарпатцям обрати мед Читайте також: Ужгородка придбала вареники з небезпечним “сюрпризом” – гострим металевим дротом (ФОТО)
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0