Як правильно вибирати овочі та фрукти: закарпатцям на замітку
04.07.2018 11:49
973
0

Де купити овочі? Супермаркет
В умовах сучасного міста багато господинь віддають перевагу саме супермаркетам за зручність розташування і якість обслуговування. Але що ми знаємо про якість овочів у великих магазинах? Як вибирати овочі в супермаркеті?- Довіритеся почуттям. Розпізнати якісний помідор або огірок допоможе плодоніжка: просто понюхайте овоч у зіткненні з нею. Якщо відчуваєте живий запах стиглого овоча - сміливо купуйте. Вибираючи огірки, пощупайте плодоніжку, яка вважається запорукою їх свіжості. Якщо вона занадто м'яка – варто відмовитися від покупки.Багато хто вважає, що наявність плодоніжки у томата є гарантією його свіжості, але це далеко не так. Плодоніжки – приманки для покупців, хоча вони не відриваються від помідора навіть при гнитті, тому звертайте увагу на свіжість гілочки. Вона повинна бути неламкою і зеленого кольору: тільки це гарантує свіжість томатів.
- Красиві овочі? Не все те золото, що блищить, отже, уникайте глянцевих помідорів: їх обробляють парафіном, який фактично не змивається, і може викликати сильний розлад шлунку.Існує думка, що бордові помідори смачніше і корисніше червоних, але бордовий колір означає лише одне – вони будуть довше зберігатися, а за смаком явно будуть поступатися червоним братам. Пам'ятайте головне: в природі немає ідеальних форм, тому ідеальні овочі на 99% містять у собі шкідливі речовини.
- Купуємо вітчизняне. Вибираючи овочі з різноманіття продуктів у супермаркеті, в першу чергу звертайте увагу на вітчизняні бренди. Виробників свіжих овочів у Україні не так багато, і більшість з них легко знайти в інтернеті. Радимо вам придивитися до компаній з власним виробництвом, які мають досвід у вирощуванні свіжих овочів, стежать за дотриманням необхідних вимог і за якістю продукції. Існують компанії, які займаються лише фасуванням продукції і не мають власного виробництва – простежити походження овочів, запропонованих ними, складніше.

Безпека овочів. ГМО і добавки Е
У супермаркетах можна побачити то єгипетську картоплю, то білокачанну туніську капусту, то ізраїльські перці – все це далеко не завжди якісний і гідний продукт. У країнах-імпортерах прийняті свої стандарти якості. Такі продукти надходять на вітчизняний ринок постійно і часто за заниженими цінами, але користі для організму можуть не нести. Згідно з рейтингом, частіше небезпечні овочі приїжджають з наступних країн:- Польща;
- Туреччина;
- Китай;
- Єгипет.
- Е322, що міститься в шоколаді,
- Е 150, або карамель,
- Е153, E473, E475, E476b, E477, E479a,
- Е101 і 101А та інші.

Овочі з ринку
Зі ЗМІ ми часом чуємо про скандалах, пов'язаних з перевищенням вмісту пестицидів в овочах з магазинів, і робимо вибір на користь походу на ринок, де все натуральніше. Але це не означає, що на ринку немає овочів, що містять шкідливі речовини – просто там їх менше перевіряють. Тим, хто вирушає за овочами на ринок, - наші поради. 1. Як зберігаються овочі. Ідеальна температура для зберігання овочів – 10, 12 градусів. Важливо і те, як вони зберігаються. Так, наприклад, помідори повинні лежати у великих ящиках з солом'яним "килимом" в глибині - якщо ви не бачите цього у продавця, то краще утриматися від придбання товару. Найкраще місце для зберігання огірків –картонні коробки, затягнуті поліетиленом, який не дозволять зайвій волозі проникнути до плодів. Такі огірки довше інших зберігають корисні якості. Особлива порада за вибором овочів на ринках – орієнтуватися на інтерес комах. Якщо близько овочевого намету літає багато мух – це поганий знак, адже вони відчувають продукти які псуються. Але може бути й інша ситуація, коли жодна муха навіть не підлітає до помідорів або огірків – значить, товар не натуральний. 2. Хитрощі продавців. Купувати овочі на ринку краще у перевірених або знайомих продавців. Деякі недобросовісні торговці овочі поміщають у крижану воду, що дозволяє збільшити масу товару на 15-20%. Цього обману можна уникнути, якщо злегка стиснути помідор: якщо ви відчуваєте, що на дотик він схожий на мішок з водою – не купуйте його. Часто продавці набирають товар за прилавком і можуть покласти вниз пакетика гнилі овочі – не лінуйтеся перед покупкою переглянути їх усі. На ринках часто з'являються овочі і помідори з будь-яких країн в залежності від бажання продавця. Щоб бути впевненим у походження товару, зверніться до календаря "дозрівання" овочів по місяцях. У квітні дозрівають помідори та огірки в Туреччині, а в Узбекистані редис і зелень. Травень дарує покупцям помідори з Вірменії. Червень радує нас овочами, зокрема огірками та помідорами, з Краснодарського краю і продуктами з Молдавії. Липневі овочі – зазвичай овочі з усіх регіонів Росії і країн колишнього СРСР. У серпні до нас приїжджають огірки і помідори з Польщі, Казахстану та Іспанії. Згадуйте цей календар, коли захочете купити свіжі огірки на початку квітня.
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0