Як правильно вибирати овочі та фрукти: закарпатцям на замітку

04.07.2018 11:49 724 0
Як правильно вибирати овочі та фрукти: закарпатцям на замітку

Де купити овочі? Супермаркет

В умовах сучасного міста багато господинь віддають перевагу саме супермаркетам за зручність розташування і якість обслуговування. Але що ми знаємо про якість овочів у великих магазинах? Як вибирати овочі в супермаркеті?
  1. Довіритеся почуттям. Розпізнати якісний помідор або огірок допоможе плодоніжка: просто понюхайте овоч у зіткненні з нею. Якщо відчуваєте живий запах стиглого овоча - сміливо купуйте. Вибираючи огірки, пощупайте плодоніжку, яка вважається запорукою їх свіжості. Якщо вона занадто м'яка – варто відмовитися від покупки.Багато хто вважає, що наявність плодоніжки у томата є гарантією його свіжості, але це далеко не так. Плодоніжки – приманки для покупців, хоча вони не відриваються від помідора навіть при гнитті, тому звертайте увагу на свіжість гілочки. Вона повинна бути неламкою і зеленого кольору: тільки це гарантує свіжість томатів.
  2. Красиві овочі? Не все те золото, що блищить, отже, уникайте глянцевих помідорів: їх обробляють парафіном, який фактично не змивається, і може викликати сильний розлад шлунку.Існує думка, що бордові помідори смачніше і корисніше червоних, але бордовий колір означає лише одне – вони будуть довше зберігатися, а за смаком явно будуть поступатися червоним братам. Пам'ятайте головне: в природі немає ідеальних форм, тому ідеальні овочі на 99% містять у собі шкідливі речовини.
  3. Купуємо вітчизняне. Вибираючи овочі з різноманіття продуктів у супермаркеті, в першу чергу звертайте увагу на вітчизняні бренди. Виробників свіжих овочів у Україні не так багато, і більшість з них легко знайти в інтернеті. Радимо вам придивитися до компаній з власним виробництвом, які мають досвід у вирощуванні свіжих овочів, стежать за дотриманням необхідних вимог і за якістю продукції. Існують компанії, які займаються лише фасуванням продукції і не мають власного виробництва – простежити походження овочів, запропонованих ними, складніше.
Не забувайте про сезонність: очевидно, що в Україні в середині січня не буде молодої картоплі і свіжої капусти – ці культури важко виростити в тепличних умовах. Однак багато овочів зараз ростуть на території України круглий рік – це стосується помідорів, огірків, салату та деяких інших культур. Сучасні технології дозволяють стирати грань між порами року. Якщо ви відправляєтеся за свіжими овочами, не вирощуваними в теплицях, то краще тримати в голові поточний час року і пам'ятати, що вітчизняні продукти корисніші.

Безпека овочів. ГМО і добавки Е

У супермаркетах можна побачити то єгипетську картоплю, то білокачанну туніську капусту, то ізраїльські перці – все це далеко не завжди якісний і гідний продукт. У країнах-імпортерах прийняті свої стандарти якості. Такі продукти надходять на вітчизняний ринок постійно і часто за заниженими цінами, але користі для організму можуть не нести. Згідно з рейтингом, частіше небезпечні овочі приїжджають з наступних країн:
  • Польща;
  • Туреччина;
  • Китай;
  • Єгипет.
Постачальники з цих країн не раз порушували санітарні вимоги. У довіднику споживача Грінпіс ви можете знайти повний список шкідливих для організму ГМО-добавок. ГМО-організми можуть вплинути на розвиток тяжких хвороб, хоча агрономам вони дозволяють створити ідеальні з точки зору маркетингу продукти: рівні, блискучі, але, на жаль, позбавлені смаку і даремні. У складі багатьох продуктів вони починаються з літери Е:
  • Е322, що міститься в шоколаді,
  • Е 150, або карамель,
  • Е153, E473, E475, E476b, E477, E479a,
  • Е101 і 101А та інші.
У нашій країні дозволено тільки 14 видів ГМО продуктів, які безпечні для вживання. Зарубіжні країни мають інший список дозволених ГМО-організми, і вони не завжди безпечні.

Овочі з ринку

Зі ЗМІ ми часом чуємо про скандалах, пов'язаних з перевищенням вмісту пестицидів в овочах з магазинів, і робимо вибір на користь походу на ринок, де все натуральніше. Але це не означає, що на ринку немає овочів, що містять шкідливі речовини – просто там їх менше перевіряють. Тим, хто вирушає за овочами на ринок, - наші поради. 1. Як зберігаються овочі. Ідеальна температура для зберігання овочів – 10, 12 градусів. Важливо і те, як вони зберігаються. Так, наприклад, помідори повинні лежати у великих ящиках з солом'яним "килимом" в глибині - якщо ви не бачите цього у продавця, то краще утриматися від придбання товару. Найкраще місце для зберігання огірків –картонні коробки, затягнуті поліетиленом, який не дозволять зайвій волозі проникнути до плодів. Такі огірки довше інших зберігають корисні якості. Особлива порада за вибором овочів на ринках – орієнтуватися на інтерес комах. Якщо близько овочевого намету літає багато мух – це поганий знак, адже вони відчувають продукти які псуються. Але може бути й інша ситуація, коли жодна муха навіть не підлітає до помідорів або огірків – значить, товар не натуральний. 2. Хитрощі продавців. Купувати овочі на ринку краще у перевірених або знайомих продавців. Деякі недобросовісні торговці овочі поміщають у крижану воду, що дозволяє збільшити масу товару на 15-20%. Цього обману можна уникнути, якщо злегка стиснути помідор: якщо ви відчуваєте, що на дотик він схожий на мішок з водою – не купуйте його. Часто продавці набирають товар за прилавком і можуть покласти вниз пакетика гнилі овочі – не лінуйтеся перед покупкою переглянути їх усі. На ринках часто з'являються овочі і помідори з будь-яких країн в залежності від бажання продавця. Щоб бути впевненим у походження товару, зверніться до календаря "дозрівання" овочів по місяцях. У квітні дозрівають помідори та огірки в Туреччині, а в Узбекистані редис і зелень. Травень дарує покупцям помідори з Вірменії. Червень радує нас овочами, зокрема огірками та помідорами, з Краснодарського краю і продуктами з Молдавії. Липневі овочі – зазвичай овочі з усіх регіонів Росії і країн колишнього СРСР. У серпні до нас приїжджають огірки і помідори з Польщі, Казахстану та Іспанії. Згадуйте цей календар, коли захочете купити свіжі огірки на початку квітня. 3. Довіртеся інтуїції і приладам. На жаль, на ринках часто зустрічається несертифікований товар, тому завжди варто бути насторожі і слідувати простим радам при купівлі огірків і помідорів. І слухати своє серце, яке в сукупності з досвідом ведення господарства підкаже, які помідори і огірки купити. Томати дуже чутливі овочі, і їх колір сильно залежить від того, чим їх прикормлювали: неприродна яскравість говорить про те, що при вирощуванні використовувалося безліч небезпечних речовин. Колір плоду повинен бути рівномірним на зовнішній стороні, оскільки при його розрізі, а шкірка помідорів – без білих прожилок і чорних крапок. Ринкові овочі рідко проходять всі необхідні перевірки якості, і в них можливе перевищення показника шкідливих речовин. Щоб убезпечити себе і рідних, придбайте нітрат-тестер, який є в будь-якій аптеці. Допустима кількість нітратів наступна: 150 міліграм для огірків і стільки ж для помідорів, а для зелені – 2000 міліграм. Нітрати, що вживаються у великій кількості, ведуть до отруєння, наслідки якого знайомі багатьом. Щоб убезпечити себе і близьких від купівлі неякісних продуктів, намагайтеся купувати овочі конкретного виробника, товар якого підлягає обов'язковій сертифікації перевірці з боку санітарних служб. Краще купувати товар у компанії яка добре зарекомендувала себе, що поставляє продукцію у великі торговельні мережі. - Нагадаємо, ТОП-5 смачних сніданків для закарпатців

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!