Ягода, горіх і тезка ананаса: цікаві факти про полуницю
03.06.2021 09:55
3695
0

На Закарпатті, хоч і з деяким запізненням, розпочався полуничний сезон. Ароматні ягоди продають за ціною від 60 гривень за кілограм. Одні не уявляють собі літа без десертів з полуниці, хтось вважає її ягодою пристрасті, а у інших на неї алергія. Що ще ми знаємо про королеву ягід?
- Полуниця – та сама суниця. Великі соковиті ягоди, які масово вирощують на городах і в парниках – продукт схрещування кількох сортів суниці, а саме суниці чілійської, яка росла на тихоокеанському узбережжя Північної та Південної Америки, та вірґінської, родом з Північної Америки. У середині XVIII століття в одному з французьких ботанічних садів вони випадково перезапилилися і породили ягоди, розмір яких вразив уяву європейців. Додаванням у суміш інших сортів суниці були виведені сучасні сорти полуниці, чи, як її ще називають ботаніки, «суниці садової». Справжня полуниця, вона ж полуниця мускатна, яку до того вирощували у Європі, була інакшою ягодою, більшою за місцеву суницю, проте в порівнянні з новим гібридом вона давала менші плоди та нижчі врожаї. Зрештою він її повністю витіснив, ще й перейняв назву.
- Полуниця – не ягода, а багатогорішок. Знов-таки, технічно, з точки зору ботаніків, які дивляться на все інакше, ніж прості фермери. Вони підмітили, що ягода полуниці – у дійсності не її плід, а квітколоже, яке розрослося, так звана несправжня ягода. На її поверхні розташовані справжні плоди – дрібні горішки. На великих полуницях їх може бути понад 300.
- Найбільша полуниця у світі важила 289 грамів. Вона виросла в Ізраїлі в господарстві сім’ї Аріель у лютому 2021 року. Власники запросили адвоката і нотаріуса, які підтвердили появу такої ягоди, і відправили заявку до Книги рекордів Гіннеса.

- За запасами вітаміну C полуниця не поступається апельсину. У 100 г полуниці міститься 60 мг вітаміну С – стільки ж, як і в апельсині. Також у ягоді багато клітковини, магнію, вітамінів К і В6 та фолієвої кислоти. Полуниця сприяє кровотворенню, підвищує працездатність і покращує роботу органів дихання.
- Червоної барви ягодам надають флавоноїди. Їх вміст допомагає запобігти серцево-судинним хворобам.
- Компоненти полуниці підвищують чутливість клітин до інсуліну. Тому цю солодку ягоду допускають у раціоні діабетиків.
- 6-8% дітей до 3 років і до 9% дорослих мають алергію на полуницю. Основний алерген полуниці Fra a 1 дуже схожий на алерген березового пилку. Кожна третя людина, у якої є алергія на березовий пилок, відчуває симптоми алергії після споживання полуниці. Fra a 1 розпадається при нагріванні, тому термічно оброблені страви з полуниць (компоти, варення) його не містять. Втім, іноді патологічні реакції можуть бути спровоковані алергеном Fra a 3. Він міститься в полуниці у меншій кількості, але стійкіший. Не варто забувати і про хімікати, якими обробляють ягоди.
- Полуниця буває білою. Цей сорт називається «пайнберрі», інакше кажучи – ананасова ягода. На смак і запах вона теж нагадує ананас, хоча вивели її без будь-якої участі тропічних культур. До речі, латинська назва полуниці – Fragaria ananassa. Попри це, близькою родичкою ананасу вона не доводиться.

- У світі вирощують понад 9 млн тонн полуниці на рік. Лідери галузі – Китай, США і Мексика. Польща займає восьме місце у світовому рейтингу виробників полуниці. Що ж, українські заробітчани добре потрудилися.
- Полуниця з вершками – головний десерт Вімблдонського турніру. Вона такий же необхідний його атрибут, як жіночі капелюшки – на королівських скачках в Аскоті. У обох випадках складно пояснити, яким чином це пов’язано з основним дійством. Здається, британці просто люблять традиції.
- У Бельгії є музей, присвячений полуниці.

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0