Грибний сезон триває: у мережі показали карпатський "трюфель" – гордуман (ФОТО)

18.09.2018 11:03 1334 0
Грибний сезон триває: у мережі показали карпатський "трюфель" – гордуман (ФОТО)
Цікаву та пізнавальну історію про смачного представника царства карпатських грибів розповів на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук користувач Андрій Боєчко. Нижче подаємо розповідь мовою оригіналу. "Гуцули називають його по-різному. На Сколівщині - здебільшого Корбаном (за прізвищем місцевого жителя, який першим почав його їсти), на Верховинщині - Гордуманом (бо росте велично і гордо, та ніколи не червивіє і не гниє), на Рахівщині - Тунтом і Гуцульським грибом. В селі Бистрець, що розташоване майже під Попіваном, Ребрами і Спицями, цей гриб називають Коров‘єком (хоча корови його не їдять). Трохи далі до кордону з Румунією, в Зеленому та Шибеному він зветься Кордуманом, Гордубаном, Пістрєком, Тонтом і ще десятком інших етимологічно незрозумілих найменувань. Складається враження, що в кожному селі його називають якось інакше, щоб ніхто з прийшлих або туристів не здогадався, що гуцул зібрав у лісі. Таким чином місцеві жителі намагаються охороняти цей гриб, зберігаючи його для себе. Понад десять років я вивчаю Катателазму царську (в подальшому я називатиму його Гордуманом, бо цю назву пам‘ятаю з дитинства). То що воно таке - Гордуман. Червона Книга України дуже лаконічно описує цей гриб. Складається враження, що ті вчені, які його туди вносили, ніколи його в лісі не бачили. Єдиний представник роду катателазмових - Гордуман - має статус рідкісного, зникаючого виду. В світі росте лише в штаті Орегон (США), в Карпатах (не лише Українських, але й польських, словацьких, румунських), і в Кримських горах. За моєю інформацією, ніде, крім України, законом не охороняється. ЧКУ пише, що причиною зменшення пополяціі гриба є масове збирання населенням. На мою думку - це повна беліберда (вибачте за жаргон). Справа в тому, що лише один з п’яти гуцулів знає, як той гриб виглядає, і один з двадцяти - де він росте. Туристи з інших областей України, які приїжджають сюди на відпочинок, взагалі ніколи його не бачили і нічого про нього не чули. Тому говорити про масовість збирання не має сенсу. Єдиною причиною зменшення популяції Гордумана в Закарпатті і на Львівщині є масова вирубка смерекових лісів (гриб росте виключно в смерековому лісі). Кілька разів я знаходив гриб і в мішаному, але то скоріше виняток з правил. Очевидно, на тому місці колись ріс ліс смерековий, його знищили, але симбіоз клімату, кислотності грунту, коріння і грибниці залишився. Тому Гордуман там і є. Дуже часто я знаходив гордумани й на полянах посеред смерекового лісу. Далі ЧКУ пише, що гриб росте маленькими сім‘ями ( по два чи три грибочки). Повна фігня ( ще раз вибачте),. Часто гриб росте великими сімействами ( по 8-15 плодових тіл) на площі, що не перевищує одного квадратного метра). Тепер щодо розміру гриба (до опису плодового тіла ЧКУ я зауважень не маю) - Червона Книга України помилково визначає максимальний розмір шапки гриба максимум у 20 сантиметрів. Так от, учора ми знайшли багато Гордуманів, діаметр шапки яких перевищував 30 сантиметрів. А вага цих плодових тіл сягала до півтора кілограми (Гордуман дуже щільний і важкий гриб). Охороняти його взагалі немає сенсу. Щороку кількість гриба в Карпатах стабільно зростає. І це жодним чином не пов’язано з Червоною Книгою. Просто змінюється клімат і менше вирубується лісу. Оскільки ЧКУ не дає жодного опису властивостей гриба, його якостей, способів використання та вживання в їжу, дозволю собі написати про це детальніше. Найголовніше в Гордуманові - його запах. Саме через цей неповторний аромат його і називають карпатським трюфелем. Зауважу, що нічого спільного з трюфелем катателазма не має, це зовсім інші види. Запах Гордумана мені особисто віддалено нагадує запах п‘ємондського трюфеля , хоча , звичайно, це лише моє внутрішнє враження. Я запитував багатьох людей в гірських селах про цю особливість Гордумана. Хтось каже, що відчуває запах молодого грецького горіха, хтось вловлює аромат кіндзи, хтось - хвої. Одностайно лише одне - це приємний пряний аромат, який ні з чим не переплутаєш. Від дуже стійкий і насичений, тривалий і благородний. Якщо ви візьмете два-три кілограми білих грибів і засмажите їх, поклавши в смажку лише один маленький Гордуман вагою до ста грамів, страва матиме стійкий аромат саме Гордумана, а не білого гриба. В маринованому виді Гордуман трохи жовтуватий і хрусткий, запах і смак частково втрачає, але не так, як скажімо білий гриб. Сушений гриб майже не пахне, али при відмочуванні запах з‘являється знову. Щодо кулінарних властивостей, використовується з м‘ясними та рибними стравами. В штаті Орегон, наприклад, особливою популярність користуються котлети з фаршу дикого кабана чи лося, перемішані з фаршем з Гордумана. Щодо гуцулів, найчастіше з Гордумана роблять голубці. Жодне гірське весілля не обходиться без цієї страви. Я варив з Гордумана грибну юшку з м‘ясом. Було смачно. Посипаю порошком з Гордумана і Білого пасту і картоплю. Коли смажу рибу, особливо велику озерну чи ставкову, натираю цим порошком , аби прибрати запах застояної води. Мариную Гордумана разом з білими грибами, або окремо в томатному соці, що надає плодовому тілу досить незвичного для грибів смаку. Запитував у місцевих травників про лікувальні властивості Гордумана. Те, що гриб практично не червивіє і не гниє, говорить про те, що в ньому є речовини, які мають бальзамічні чи відновлювальні властивості. Знахарі про це нічого не кажуть. Багато разів чув про те, що мольфари використовували Гордуман у своїх обрядах і настоянках, однак це скоріше легенди, ніж факт. Тай мольфарів у Карпатах давно немає, запитати ні в кого. Отакий от невивчений ніким гриб росте в Карпатах. Загадковий і таємничий, смачний і запашний. Як на мене, набагато цінніший, ніж трюфель, бо його можна не тільки нюхати, але й їсти", - написав Боєчко. Нагадуємо,

На Закарпатті вже відкрили сезон грибів 2018 (ФОТО)

Читайте також:

По гриби зі зброєю: як на Закарпатті браконьєри грибниками “прикинулись”

 

Теги: Карпати
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!