Дзяма – підбивана закарпатська страва, що стала символом Великодня
09.02.2019 20:00
19970
0

Готується з простих продуктів, які були в раціоні закарпатців.
Проте, дзяма - страва з святковим «настроєм», адже класичний рецепт готується на бульйоні з шовдаря (копченого окосту) – головного у Великодньому кошику.
Визначення цієї страви знаходимо навіть у чотирьохтомному «Словарі української мови» за редакцією Бориса Грінченка,1907-1909 рр.
Бульйон доводять до кипіння, додають ще 500 мл. води, лавровий лист, перець чорним горошком, подрібнену на кружальця моркву, цілу цибулину, яку потім виймуть зі страви, корінь петрушки.
Коли овочі готові, додають картоплю. В деяких варіаціях господині замість картоплі додають рис, але давній рецепт передбачає саме картоплю,адже рис – не був щоденним продуктом у простих закарпатських родинах.
Картоплю доводимо до напівготовності та додаємо заправку «підбивку»: сметану розмішуємо з борошном, додаємо 50 мл холодної води. Заправку поступово додаємо до бульйону, постійно помішуючи, щоб уникнути грудочок.
Доводимо до готовності, приправляємо спеціями – солимо, перчимо, присмачуємо дрібно нарізаною зеленню. Останній штрих - шматочки м’яса.
Смачного!
Нагадаємо, Чаклунки та їхні чорні палачінти – кращі на фесті в Ужгороді
Читайте також:Раритетні коштовності намагався переправити через кордон закарпатець (ФОТО)
Дзя́ма, ми, ж. Говяжій отваръ. Угор., - йдеться в словникуВідтак, приготуємо класичну «великодню» дзяму
- Бульйон з копченостей – 2 літри;
- Гаряча вода – 500 мл.
- Картопля 4-5 шт. середньої величини:
- Сметана 200 мл. 20%
- Борошно 3 ст. ложки
- Морква 2 середньої величини
- Цибулина 1 шт.
- За бажанням – корінь петрушки – 1шт.
- Лавровий лист. 2-3 шт.
- Зелень – листя кропу, петрушки
- Спеції: сіль, орний мелений перець

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0