Дзяма – підбивана закарпатська страва, що стала символом Великодня
09.02.2019 20:00
17606
0
Готується з простих продуктів, які були в раціоні закарпатців.
Проте, дзяма - страва з святковим «настроєм», адже класичний рецепт готується на бульйоні з шовдаря (копченого окосту) – головного у Великодньому кошику.
Визначення цієї страви знаходимо навіть у чотирьохтомному «Словарі української мови» за редакцією Бориса Грінченка,1907-1909 рр.
Дзя́ма, ми, ж. Говяжій отваръ. Угор., - йдеться в словникуВідтак, приготуємо класичну «великодню» дзяму
- Бульйон з копченостей – 2 літри;
- Гаряча вода – 500 мл.
- Картопля 4-5 шт. середньої величини:
- Сметана 200 мл. 20%
- Борошно 3 ст. ложки
- Морква 2 середньої величини
- Цибулина 1 шт.
- За бажанням – корінь петрушки – 1шт.
- Лавровий лист. 2-3 шт.
- Зелень – листя кропу, петрушки
- Спеції: сіль, орний мелений перець
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0