Баники – готуємо закарпатську випічку

17.02.2019 20:00 10041 0
Баники – готуємо закарпатську випічку
Традиційно, закарпатські господині випікали баники на свята – Великдень, Різдво, храмове свято. З начинок використовували продукти, які було «по сезону»: терті яблука з цукром та корицею, макову масу, домашній творог або горіхову масу. Випікали відразу чотири баники, бо, як правило, і родина велика, і гості завітають. Відтак, для великої порції баників 4 штуки, нам знадобиться:
  • 1 кг борошна вищого ґатунку
  • 0,5 л молока
  • 100 гр цукру
  • Дрібка солі
  • 2 яйця
  • 50 г розтопленого маргарину
  • Дріжджі живі 30 гр.
Насамперед,  варто пам’ятати, що успіх випікання баників залежить від правильного приготування дріжджового тіста та вимішування тіста перед випічкою. Перш за все, приготуємо опару. У зручній ємності змішуємо разом дріжджі, половину кількості теплого молока, 1 столову ложку цукру і 2 столові ложки борошна. Відставляємо в тепле місце хвилин на 20, хай забродить. Борошно обов’язково просіюємо борошно, щоб набралося кисню. Збиваємо яйця із залишками теплого молока, додамо цукор, сіль і розтоплений маргарин. За цей період наша опара «ожила» - на поверхні з’явилися маленькі повітряні бульбашки. Саме час з’єднати яєчну суміш з опарою. Додаємо борошно поступово, вимішуючи. Тісто має бути м’яким, пружнім. Вимішували закарпатські господині довго, не шкодуючи сил, десь хвилин 20-25. Поки тісто не починає добре відставили від рук. Існує й спосіб перевірити, чи достатньо вимішене тісто – відрізати ножем маленький шматочок – якщо слідів на ножі немає – тісто готове до наступного етапу. Підготоване тісто накриваємо рушником та залишаємо підніматися - десь на 1 годину. Тісто має збільшитися вдвічі. За цей час готуємо начинку або кілька. Наприклад, терті яблука посипаємо цукром, даємо постояти, потім вичавлюємо сік, додаємо ще трохи цукру (за смаком) та меленої кориці. Домашній творог добре розтираємо з яйцем, додаємо родзинки (попередньо замочені у гарячій воді). Також можна додати лимонну цедру, або цукати. Готуємо макову начинку. Заливаємо мак окропом, проварюємо хвилин 5 і залишаємо під кришкою на 30 хвилин, щоб набубнявів. Потім розтираємо його разом з цукром (чи медом) у ступці або пропускаємо через м'ясорубку з дрібною насадкою. Заливаємо молоком так, щоб молоко покрило мак десь на палець і варимо начинку до загустіння. Даємо їй вистигнути. Коли тісто піднялося, формуємо продовгуватий валик, котрий ділимо на 4-5 однакових частин Кожну розкачуємо на прямокутник товщиною в 1 палець і шириною, як деко, в якому ми наші баники випікатимемо. Закручуємо баник у рулет, розмістивши підготовлену начинку, у деко закладаємо «швом» донизу, боки за щільно защіпуємо, змащуємо яйцем та даємо ще хвилин 15 постояти перед випіканням. Випікають баники при температурі 180 градусів 1 годину. Дають охолонути перед нарізкою та подачею. Смачного! Нагадаємо, Модну “акцію” зірвали митники на КПП “Тиса” (ФОТО) Читайте також:Ужгородські патрульні затримали крадія, що “працював” на вокзалі (ФОТО)

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!