Закарпаття вкрилося цвітом бузини

22.05.2018 10:23 162 0
Закарпаття вкрилося цвітом бузини
Бузина чорна - широко відомий великий чагарник з гіллястими стеблами з сімейства жимолостевих. Зпоконвіку гронами бузини до  блиску начищали мідний посуд, використовували її для фарбування домотканого полотна, клали в виноградне вино для підсилення кольору та надання йому мускатного смаку. Корою з молодих гілочок виганяли з будинку таких комах як мухи, комари, міль та інших. Якщо зерносховища густо обсадити бузиною, в них не оселяться ні миші, ні навіть щури. І. В. Мічурін зазвичай в кожен кущ агрусу, що ріс в його саду, встромляв гілку чорної бузини, і це рятувало ягідник від навали п'ядаків. Є ще одна цікава властивість ягід бузини: ними можна добре вимити руки, навіть забруднені технічними мастилами. Правда, таке "мило" не дає звичної піни, але чи варто через це їм нехтувати, особливо якщо під рукою немає інших миючих засобів? В їжу застосовуються і плоди, і квітки, і навіть молоді пагони рослини. З ягід готують соки, конфітюри, дивовижні варення, пастилу, джем, повидло, киселі, алкогольні та безалкогольні напої, відмінний оцет, кетчуп і багато іншого. А кожна бузинна страва це одночасно і ліки. Наприклад, сік ягід, який, як стверджують медики, нешкідливий навіть при найсуровійшій дієті, в лікувальний цілях п'ють при хворобах нирок, діабеті, ішіасі, виразці кишечника. Цей сік містить вітаміни А і С, мінеральні солі, йод, гормоноподобну речовину, яка прискорює загоєння ран. Тому п'ють його не стільки для втамування спраги, скільки як цілющий напій. У Франції її плоди - складова частина популярного в цій країні "чаю здоров'я", а в Словаччині це масовий "лимонад". на Північному Кавказі з Бузини киселі та каші - страви лікувально-дієтичного харчування. До всього ягоди бузини вже починають допомагати людині боротися з його емоційними перевантаженнями.
Великий знавець  флори М. Нейштадт писав: "Змішуванням однієї вагової частини сухих квітів чорної бузини з трьома частинами стандартного чаю отримують чудовий чай, близький по букету до кращих сортів чаю".
Правда, не менш чудовий чай готують і з одних квіток бузини, які, як встановлено, містять ефірну олію, вітаміни С і Р, стероїдний гормон, діючий стимулюючим чином на залози внутрішньої секреції, багато органічних кислот, дубильних та інших цінних речовин. Бузиновий квітковий чай, крім високих смакових достоїнств, добре допомагає при всякого роду простудних захворюваннях, запаленнях нирок і сечового міхура і взагалі підвищує загальну опірність організму. Їстівні також і молоді пагони (цього року). Їх очищають від зеленої кори, варять у підсоленій воді або маринують як звичайний овоч. У домашніх умовах з плодів бузини варять варення, повидло, киселі. Молоді запашні суцвіття додають у виноградне сусло, щоб надати вину мускатний запах і смак,  готують варення. Суцвіття додають в тісто, з якого випікають печиво з мигдальним запахом, З ягід чорної бузини готують оцет, безалкогольні напої, киселі і компоти, муси і варення, начинки для цукерок і джеми. Ягоди бузини - чудова приправа до супів. Плоди їстівні і в сирому вигляді - вони мають солодкувато-кислий смак. Джерело
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Loading...