Як зробити закарпатський шойт?

02.12.2017 09:07 3958 0
Як зробити закарпатський шойт?
Наближається Різдво, а до нього закарпатці готуються по-особливому. Після посту на зимові свята столи рясніють м’ясними стравами. І одним із основних є сальтисон, або як називають наші краяни,  шойт. Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами! «Сальтисон» – це начинений шматками вареного м’яса, сала, шкіри тощо вичищений свинячий швунок. Отже, пропонуємо Вам кілька рецепт цієї страви від cookery.com.ua. Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія» Інгредієнти для приготування «Зельца»: Свиняча голова – 1 штука; Цибуля ріпчаста – 3-4 головки; Сіль дрібна – 3-4 столові ложки; Лавровий лист; Перець чорний горошком; Гірчиця – за смаком; Гострий хрін – за смаком; Приправи для м’яса; Вода (для варіння м’яса, щоб воно припало на один палець). Інвентар: Сокира; Обробна дошка; Плита; Каструля; Ніж; Вантаж (може служити банку з водою); Шумівка; Друшляк; Велика миска або тазик; Поліетиленові пакети; Нитка (для зав’язування пакета). Приготування. Крок 1: Миємо й розрізаємо свинячу голову 2ad914 Спочатку необхідно ретельно промити свинячу голову, і порубати її на частини. Повинні вийти досить великі шматки (5-6 штук із середньої голови). Після рубки знову ретельно промиваємо м’ясо від крові.

Крок 2: Варимо м’ясо

1aaa3d Промиті шматки м’яса занурюємо у велику каструлю (як показує практика – підійде ємність 5 і більше літрів). Ідеальним для таких випадків, буде чавунний казан, який підтримує оптимальну температуру готування. Заливаємо все холодною проточною водою (м’ясо покривається приблизно на 8-10 сантиметрів). Варіння страви займає приблизно 3 години (1 година на середньому вогні, 2 години на малому вогні). Увага! Після закипання води, на її поверхні утворюється велика кількість накипу, яку обов’язково потрібно зняти шумівкою. Рекомендується накрити каструлю кришкою, але якщо пара з неї випливає і гасить газ, можна її злегка зрушити, щоб він міг вільніше виходити назовні.

Крок 3: Додаємо лавровий лист, перець

61b238 Приблизно за 15 хвилин до готовності, у бульйон можна додати лавровий лист і перець. Готове м’ясо – легко відділяється від кісток, які стають білого відтінку.

Крок 4: Виймаємо м’ясо

0bdeb5 Варене м’ясо виймаємо за допомогою ножа або виделки, ставимо  на друшляк, або в миску. Слід зачекати приблизно 20-30 хвилин, поки воно остигне і позбутися від надлишків бульйону.

Крок 5: Розбираємо м’ясо

65e9a2 Розбираємо його на дрібні шматочки.

Крок 6: Чистимо і нарізаємо цибулю

8038b4 Цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. Додаємо в варене м’ясо.

Крок 7: м’ясо Солимо і додаємо бульйон

adc857 М’ясо солимо за смаком і розбавляємо приблизно однією склянкою бульйону, в якому варилося м’ясо. Від кількості рідини буде залежати консистенція готового продукту (багато води – більше «желе»). Засипаємо ароматні приправи і чекаємо, коли вся маса повністю охолоне.

Крок 8: Начиняємо пакет м’ясом

a66630 Охолодженим м’ясом з приправами заповнюємо поліетиленовий пакет (більше половини), або шлунок свині. Зав’язуємо ниткою пакет і укладаємо в каструлю. Накриваємо кришкою, меншою за діаметром і добре придавлюємо вантажем. Таким чином «Сальтисони» має настоятися приблизно добу в прохолодному місці.

Крок 9: Подаємо «Сальтисони»

9a0879 Готовий «Сальтисони» ріжемо на шматки і подаємо з гірчицею або гострим хріном. Доречною буде прикраса у вигляді зелені. Страва відрізняється від звичного нам «холодцю» і «сальтисона» відсутністю часнику, але це анітрохи не псує її смак. Така закуска особливо актуальна в холодну пору року. Приємного апетиту!

Поради:

– Відмінний «Сальтисони» можна приготувати з печінки, серця, нирок, легенів і кінцівок тварин, які є цінними продуктами, мало відрізняються від м’яса за своїм складом; – Мало хто знає, але «желе» «Зельца» (і подібних йому страв) володіє унікальними цілющими ефектами. Зокрема, його рекомендують регулярно вживати людям, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом і в якості профілактики кісткових захворювань, переломів (в сезон ожеледиці); – Не слід надовго залишати «Сальтисон» в теплій кімнаті, оскільки він «тане». Відновити колишню структуру страви можна знову поклавши його на холод. За матеріалами: http://zakarpatpost.net

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!