В мережі розповіли історію унікальної чайної плантації на Мукачівщині

09.05.2018 09:53 48 0
В мережі розповіли історію унікальної чайної плантації на Мукачівщині
Історія почалася в 1949, коли силами бригади співробітників Всесоюзного науково-дослідного інституту чаю та субтропічних культур (Грузія) під керівництвом к.с.-г.н. І.І. Чхаїдзе почалися роботи на опорному пункті "Гора Жорніна - Червона гора" під Мукачевом. Паралельно було закладено дослідні ділянки ще в шести районах Закарпаття. Ці роботи велися в рамках грандіозного проекту Академії наук СРСР, для чого в 1950 р. було створено Об'єднану комплексну експедицію з розвитку культури чаю. Велися спроби акліматизації чайної рослини на території від Молдови, Закарпаття та Криму до Примор'я, Півд. Сахаліну і о. Кунашир. Метою проекту було "... повне задоволення потреби населення СРСР у чаї вітчизняного виробництва", оскільки в результаті успішно реалізованого в 30-х роках аналогічного проекту, в Грузії вже вирощувалося близько 30% споживаного в Союзі чаю. Закарпаття розглядалося як другий (після Грузії) новий виробниках чаю країни. Грандіозний проект було згорнуто після 1953. Із усіх дослідних ділянок на Закарпатті збереглася тільки ділянка на Червоній горі. Ще в кінці 1980-х, на початку 90-х на ділянці росли, цвіли і плодоносили 1,5-2 - метрові кущі чаю. Після припинення фінансування наукових робіт плантацію було залишена на свавілля вандалів - багато кущів викапано, вирізано, зростає тільки відкоренева поросль. Завдяки зусиллям працівників лісгоспу посадки чаю збережено, однак зараз їхніх можливостей явно недостатньо. До 1999 року "Гора Жорніна - Червона гора" була найпівнічнішою посадкою чаю в Європі. Після появи плантацій у Німеччині, Швейцарії і Великобританії вона втратила цей статус, але залишається найморозовитривалішою культурою чаю в світі (до -26). Залишки колишньої дослідної ділянки "Гора Жорніна" могли б послужити джерелом унікального, адаптованого до природних умов України, генетичного матеріалу. Експериментальні напрацювання напівферментованих і повністю ферментованих чаїв, які було зроблено в 2015-17 рр нашими силами, за оцінкою експертів показали великий потенціал закарпатського чаю. Досліди буде продовжено далі. Переклад з російської Валерія Терзі Інформацію в мережі розмістив Максим Малигін
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Loading...