Традиції смаку. 12 різдвяних закарпатських страв

05.01.2020 23:00 1211 0
Традиції смаку. 12 різдвяних закарпатських страв
Угорці, румуни, словаки та навіть німці – усі додали до українських традицій святкування Різдва щось своє. Багато закарпатців святкують народження Христа й за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Також є мішані родини, де Різдво святкують і в грудні, і в січні. Це, звичайно, додає свого колориту святу. Найперше, що треба знати про обряди Закарпаття, – це те, що тут усе частіше готують кутю. Запозичена з інших регіонів, ця страва набуває популярності серед господинь. Бобальки. Саме цю страву готують у закарпатських селах. Страву роблять із борошна. Тож перше, що треба зробити, – тісто. Замішують його із пшеничної муки, дріжджів, додають цукор та сіль, олію. Бродить тісто 2 години. Далі з нього формують невеличкі кульки. Їх, вже на розсуд господині, варять чи печуть. Коли бобальки готові, їх обливають медом та посипають маком. Керечун. Так різдвяний хліб називають на Міжгірщині. Та що не район, то інша назва: карачон, настульник, керечун, грачун, гречун, гереджан. Рецепти приготування хліба різняться, і роль він виконує не тільки гастрономічну. Вареники, заправлені олією. Хто не полюбляє традиційну для цього свята начинку – капусту, готує з картоплею. Часто на різдвяному столі можна побачити всі різновиди вареників: з капустою, картоплею, квасолею. Не обходяться закарпатці без риби на Різдво. Готують як звичайний маринований оселедець, так і запікають рибку. До столу подають коропа чи іншу річкову рибу. Попередньо її фарширують овочами – морквою та петрушкою, загалом усіма підходящими овочами, що на кухні є.
Страви з грибами також обов'язково повинні бути присутніми на столі в Святвечір. Адже гриби символізують дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).
Колочена фасоля або як кажуть закарпатці "толочена пасоля". Страва, яка займає почесне місце за різдвяним столом.
Яке ж меню на Свят вечір без українського борщу? Втім, 6 січня його треба подати пісним. Отже – виключити з інгредієнтів м’ясо чи сало, а також жирну сметану.
Пиріжки смажать або випікають. Для початку треба приготувати пісне дріжджове тісто з води, борошна, невеликої кількості цукру, солі, олії. Дріжджі можна взяти звичайні пресовані або сухі.
Картопля з цибулею та червоним перцем - ще одна обов'язкова страва.  Запивають усю різдвяну смакоту узваром. Готують його зазвичай із сушених диких грушок, яблук, родзинок. Готувати його слід уважно, щоб не переварити фрукти, адже коли вони стають надто м’якими, то і узвар вийде несмачний. До узвару додають меду та настоюють 5–6 годин. Після чого подають до святкового столу.
Жодне зі свят на Закарпатті не обходиться без вина. Цей традиційний напій готують чи не у кожній господі. Сонячний напій роблять як із винограду, так і з інших ягід. Зокрема зі смородини та малини. Не рідко до різдвяного столу подають гаряче вино – глінтвейн. Нагадуємо, В Ужгороді у “старому селі” залунає коляда Читайте також: Австралія у вогні. Пожежу видно з космосу (ФОТО)
Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua” – підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!