На Закарпатті вже ласують свіжими вітамінами з городу (ФОТО)

09.04.2019 09:37 240 0
На Закарпатті вже ласують свіжими вітамінами з городу (ФОТО)
На городах закарпатців вже рясно вродили перші весняні вітаміни - щавель, зелена цибуля, петрушка, фенхель. Перша весняна зелень містить рекордну для сезону кількість вітамінів, тому у свій раціон варто включати легкі салати, щедро приправляючи їх свіжою зелениною. Також зелень можна додавати й у несолодку випічку, у перші та другі страви. Цікаво, що навесні можна вживати в їжу не лише зелену цибулю, петрушку і кріп, а й молоденькі листочки дерев, бруньки смородини, листя кульбаби, молоду кропиву, щавель, черемшу тощо. Втім, слід зазначити, що кожна рослина має як корисні властивості, так і протипоказання. Перш за все, варто відзначити, що можлива індивідуальна непереносимість трави. До прикладу, щавель є багатим джерелом калію, в ньому також присутній кальцій, магній, натрій, фосфор, хлор, сірка, залізо, йод, марганець, цинк, мідь, фтор, азотисті речовини. Проте, щавель кислий не рекомендують вживати у великій кількості і протягом тривалого часу через високий вміст щавлевої кислоти, здатної викликати порушення мінерального обміну в організмі і функції нирок - нирково-кам'яна хвороба, подагра. Щавель протипоказаний при вагітності, запальних захворюваннях нирок, гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Щавель ускладнює засвоєння кальцію і може сприяти розвитку остеопорозу. Кислий і кінський щавель сприяє утворенню оксалатних ниркових каменів. У цих випадках необхідно поєднання з кислим молоком, кефіром або сметаною. Суть в тому, що молочні продукти містять в собі багато кальцію. Зв'язуючись в кишечнику з щавлевої кислотою, кальцій утворює важкорозчинні, трудновсасиваемие з'єднання (оксалати). Бажаним вважається прийом яблучного оцту, лимонного соку, які сприяють виведенню оксалатів. Молоді пагони ріпчастої  цибулі містять дуже багато корисних речовин. Зокрема вітаміни Е, С, А, В, РР, а також кальцій, калій, натрій, цинк, мідь, залізо, фосфор. У цибулі міститься багато фітонцидів, які здатні захищати організм від вірусів та бактерій. Користь цибулі відома здавна, вона знижує вміст поганого холестерину в крові, покращує роботу серця, зміцнює зубну емаль, відновлює сили після тривалої хвороби, позитивно впливає на стан шкіри, волосся та нігтів. Водночас, сирий порей протипоказаний при запальних захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки. Народна медицина часто використовує сік порею і відвар листя в лікуванні сечокам'яної хвороби. Проте, його не радять приймати при оксалатних каменях. Також не треба з'їдати за раз велику кількість цибулі. Це викличе головний біль. Не можна її вживати й тим, хто має проблеми з сечовим міхуром і нирками. Петрушка містить вітаміни А, В, С, Р, К а також калій, кальцій, фосфор, цинк, залізо та магній. Зелень петрушки допомагає боротись із застудними захворюваннями, зміцнює імунітет, покращує роботу серця,  володіє бактерицидними властивостями та має протизапальний ефект. Ферменти, які містяться в петрушці покращують травлення та нормалізують обмінні процеси в організмі. Петрушку широко застосовують в косметології, з неї готують маски, які допомагають позбутись пігментних плям та перешкоджають виникненню зморшок. Фенхель містить у собі кальцій, калій, магній, залізо, мідь, цинк, хром. Листя фенхеля додають в свіжому вигляді в салати, рибні та м'ясні страви при гасінні. Насіння кладуть у пряні супи і маринади, різні соління. Фенхелевий соус хороший до холодної риби. Найбільш широко ця рослина застосовують у французькій і італійській кухнях. Втім, якщо людина відчує після вживання фенхеля нудоту або запаморочення, варто відмовитися від цієї рослини. Також, незважаючи на здатність збільшувати приплив молока, годуючим мамам і вагітним фенхель рекомендують тільки за умови, що користь перевищує потенційну шкоду. Подібний підхід відзначається при вживанні фенхелю людьми, у яких трапляються епілептичні припадки. Передозування або зловживання коштами на основі цієї рослини призводять до розладу шлунка і можуть викликати алергічні реакції. Крім того, запобіжних заходів при застосуванні фенхеля треба дотримуватися і у випадках порушення серцевого ритму. Також лікарі відзначають, що велика кількість з'їденої рослини може навіть викликати кровотечу. Пам'ятайте, що в будь-якому випадку застосування фенхеля варто починати з невеликих доз, щоб ви змогли вчасно помітити негативний його вплив на організм.  

Саша Клімова

Нагадуємо: На Закарпатті триває капітальний ремонт дороги, що веде до держкордону з Угорщиною (ФОТО) Читайте також: Стало відомо куди зник якір з мукачівської набережної Будьте в курсі з "ПЕРШИЙ.com.ua" – підписуйтесь на наш канал в Telegram
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!