На Закарпатті дозрівають еперки

10.06.2017 16:56 1697 0
На Закарпатті дозрівають еперки
У містах і селах області дозрівають одні з найулюбленіших серед дітей плодів – шовковиця. У народі її називають еперками. Про користь рослин відомо багато, але не всі знають, що шовковиця – найсолодша ягода наших широт. Якось у гості до Закарпаття завітала родина американців. Діти жадібно зривали стиглі плоди і називали їх цукерками. Справді, і на смак вони трохи нагадують шоколад, і кольором дещо близькі. Цікаво, що на світовому ринку кілограм ягід коштує 50 доларів. У нас же диво-плоди ростуть і біля доріг, і в дворах краян. Є у цій маленькій ягоді і білки, жири, вітаміни, фосфорна кислота, і вкрай необхідне нашим дітям для кровотворення залізо. А ще — сік із шовковиці допомагає вилікувати атрофію зорового нерва. Настоянкою зі стиглих ягід лікують і простудні захворювання, і кашель (розведеним із водою розчином  (у співвідношенні 1:3) полощуть горло під час запальних процесів). До того ж, їх сушать на зиму, для компоту. Але й це ще не все. У кулінарії шовковиця також незамінна. Додаючи до ягід гречане борошно, господині печуть хлібці, коржики, готують страви з квасолею. До речі, наші предки робили борошно і з самої сухої ягоди шовковиці, вважаючи його чудовим харчовим продуктом. А взагалі, шовковиця — це найбільш витривалий і найбільш розповсюджений родич інжиру. Її батьківщина — Передня та Середня Азія. На півдні вона культивується як декоративне та плодове дерево. На Сході шовковицю вважають священним деревом. Під її кроною у дворі ставлять стіл, за яким у спеку збирається вся сім’я. У китайській народній медицині відвар коренів шовковиці вживають при нирковій недостатності та імпотенції. Щодо останньої проблеми, через століття передається рецептура приготування шовковиці з медом для лікування чоловічих страждань. Рецепт простий. Кілограм свіжої або півкілограма сухої ягоди (чорної або білої — немає значення) слід прокип’ятити у півлітра води протягом 30 хвилин. Настій злити в інший посуд, додати нової води і знову кип’ятити 30 хвилин. Далі злити воду, масу покласти у воду першого кипіння, перетерти, аби вона стала в’язкою, додати 300 г меду. Довести до кипіння. Охолодити. Скласти в скляний посуд. Вживати по чайній ложці 2 рази на день через годину після їди. Після 45 років корисно приймати як чоловікам, так і жінкам. В останніх клімакс пройде м’яко, без тривог і хвилювань. І останнє, що стосується чоловічої статі. Якщо хлопчик у дитинстві перехворів паротитом (“свинкою”), скарлатиною, то йому обов’язково слід споживати шовковицю. Названі дитячі хвороби навіть при доброму лікуванні залишають свій слід у статевій сфері. Для дівчаток ці дитячі інфекції проходять безслідно. еперки За матеріалами: http://zakarpatpost.net

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!