Корбан, гордуман: як тільки не називають загадковий гриб, що росте у Карпатах

23.09.2018 19:17 4630 0
Корбан, гордуман: як тільки не називають загадковий гриб, що росте у Карпатах
У мережі Андрій Боєчко розповів про величний і цінний гриб, передають "Вікна". Гуцули цей гриб називають по-різному. На Сколівщині  здебільшого Корбаном, за прізвищем місцевого жителя, який першим почав його їсти, на Верховинщині — Гордуманом, бо росте велично і гордо, та ніколи не червивіє і не гниє, на Рахівщині — Тунтом і Гуцульським грибом. Читайте також: Село Копашново гучно відзначило свою 622-ту річницю В селі Бистрець, що розташоване майже під Попіваном, Ребрами і Спицями, цей гриб називають Коров‘єком, хоча корови його не їдять. Трохи далі до кордону з Румунією, в Зеленому та Шибеному він зветься Кордуманом, Гордубаном, Пістрєком, Тонтом і ще десятком інших етимологічно незрозумілих найменувань. Складається враження, що в кожному селі його називають якось інакше, щоб ніхто з прийшлих або туристів не здогадався, що гуцул зібрав у лісі. Таким чином місцеві жителі намагаються охороняти цей гриб, зберігаючи його для себе. Андрій Боєчко зазначив, що понад десять років вивчає Катателазму царську:
То що воно таке - Гордуман. Червона Книга України дуже лаконічно описує цей гриб. Складається враження, що ті вчені, які його туди вносили, ніколи його в лісі не бачили.  Єдиний представник роду катателазмових - Гордуман - має статус рідкісного, зникаючого виду.  В світі росте лише в штаті Орегон (США), в Карпатах (не лише Українських, але й польських, словацьких, румунських), і в Кримських горах. За моєю інформацією, ніде, крім України, законом не охороняється.
ЧКУ пише, що причиною зменшення пополяціі гриба є масове збирання населенням Андрій Боєчко заперечив:
На мою думку - це повна беліберда (вибачте за жаргон).  Справа в тому, що лише один з п’яти гуцулів знає, як той гриб виглядає, і один з двадцяти - де він росте. Туристи з інших областей України, які приїжджають сюди на відпочинок, взагалі ніколи його не бачили і нічого про нього не чули. Тому говорити про масовість збирання не має сенсу. Єдиною причиною зменшення популяції Гордумана в Закарпатті і на Львівщині є масова вирубка смерекових лісів, адже гриб росте виключно в смерековому лісі. Кілька разів я знаходив гриб і в мішаному, але то скоріше виняток з правил. Очевидно, на тому місці колись ріс ліс смерековий, його знищили, але симбіоз клімату, кислотності грунту, коріння і грибниці залишився. Тому Гордуман там і є. Дуже часто я знаходив гордумани й на полянах посеред смерекового лісу.
Далі ЧКУ пише, що гриб росте маленькими сім‘ями - по два чи три грибочки. З приводу цього прикарпатець має теж власну думку:
Часто гриб росте великими сімействами по 8-15 плодових тіл на площі, що не перевищує одного квадратного метра. Тепер щодо розміру гриба Червона Книга України помилково визначає максимальний розмір шапки гриба максимум у 20 сантиметрів. Так от, учора ми знайшли багато Гордуманів, діаметр шапки яких перевищував 30 сантиметрів. А вага цих плодових тіл сягала до півтора кілограми. Гордуман дуже щільний і важкий гриб. Охороняти його взагалі немає сенсу. Щороку кількість гриба в Карпатах стабільно зростає. І це жодним чином не пов’язано з Червоною Книгою. Просто змінюється клімат і менше вирубується лісу.
Щодо кулінарних властивостей, використовується з м‘ясними та рибними стравами. В штаті Орегон, наприклад, особливою популярність користуються котлети з фаршу дикого кабана чи лося, перемішані з фаршем з Гордумана.  Щодо гуцулів, найчастіше з Гордумана роблять голубці. Жодне гірське весілля не обходиться без цієї страви. Отакий от невивчений ніким гриб росте в Карпатах. Загадковий і таємничий, смачний і запашний. Як на мене, набагато цінніший, ніж трюфель, бо його можна не тільки нюхати, але й їсти.

Теги: Карпати
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!