Дієтолог про закарпатську кухню: місцеві страви бажано вживати лише на свята

17.06.2018 11:45 18 0
Дієтолог про закарпатську кухню: місцеві страви бажано вживати лише на свята
Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто, пише zakarpatpost.net з посиланням на закарпатську газету «Неділя». Під час «Недільних бесід» дієтолог Альона НЕКРАХА розповіла про те, що їсти не бажано, які продукти є найбільш корисними, як подолати зайву вагу, як впливає на здоров’я фастфуд та багато іншого. – Альоно, закарпатцям про здорове харчування відомо переважно із поодиноких записів у Інтернеті та газет, у яких поради здебільшого дають не фахівці, а експериментатори. У нас немає соціальних роликів, реклами правильного способу життя. Натомість на екранах телевізорів бачимо багато реклами ліків. Зміст такий: «Їжте все. Адже є чудодійна таблетка. Випивши її, ви знову будете здоровими». Як вважаєте,  це правильно? – Звісно, це неправильно. Але справді багато хто вважає, що прийде до дієтолога і той дасть дивовижну таблетку, випивши яку, станеш. Без сумніву, це не так. Я завжди кажу, що найважча праця – це робота над собою. На жаль, універсального рецепта немає, диво-пігулки, від якої одразу зникне надлишкова вага – також. Інше питання, клієнтів починає хвилювати, що вони будуть їсти, тобто існує хибна думка, що у раціоні майже нічого не залишиться.  Насправді здорова їжа може бути смачною і різноманітною. – Які продукти ви вважаєте найбільш шкідливими? Їх дуже багато. Передусім – загалом усі рафіновані продукти (борошно, цукор, олія), очищені, швидкого приготування. Коли приходить клієнт, я даю список, що саме потрібно виключити з раціону. – А які найбільш корисні у раціоні? Ті, які містять велику кількість вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Йдеться про те, що дає людині здоров’я. Це – овочі, фрукти, ягоди, листя салату. – Зайва вага – проблема багатьох закарпатців. Що можете сказати про традиційну місцеву кухню? Чи сприяє вона ожирінню. Чи здоровими є більшість закарпатських страв? – Хоч закарпатська кухня дуже смачна, ми виросли на цьому, але основою страв є червоне м’ясо – свинина, яка сама по собі не є здоровою і дуже жирна, а також багато смаженого. Без цього не обходяться місцеві свята. Проте таку їжу дійсно бажано вживати лише на свята, а не щодня. Принаймні потрібно хоча б замінювати шкідливі інгредієнти на більш корисні. Тобто будь-яку страву можна зробити з дуже шкідливої дуже корисною, якщо постаратися і сильно захотіти. – Що скажете про вегетаріанство? Адже традиційна медицина пропагує хибну думку, що білки містяться лише у м’ясі. А їх є ще більше у горіхах і зелені. Чим можна ще замінити м’ясні страви? – Я – не противник вегетаріанства, якщо до нього підходити розумно. Але сама завтра стати вегетаріанцем не зможу. Тобто люди, які до цього йдуть, роблять це не протягом місяця, а роками, вивчають. Вони дуже добре знають, які продукти потрібно суміщати, аби поповнити нестачу того, що не отримують із м’ясом. А дехто відмовляється ще й від молока та яєць. Але насправді вони чудово знають, чим це все  можна замінити. Звісно, вони вживають бобові, у яких міститься дуже багато білка,  горіхи, насіння, а також спіруліну, яка є цінним джерелом корисних мікроелементів, білка та вітамінів. Нагадаємо, як повідомлялося раніше, на Закарпатті відкрили унікальний смачний фест (ФОТО)  
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Loading...