Молоко якої жирності потрібно для різних страв?

28.07.2023 09:06 663 0
Молоко якої жирності потрібно для різних страв?

Молоко — обов’язковий інгредієнт багатьох страв і напоїв: від оладків до тортів, від домашнього сиру до капучіно. При цьому жирність продукту напряму впливає на смак готових наїдків. Яке молоко вибрати, якщо в рецепті відсутні будь-які вказівки щодо цього? Саме про такі кулінарні рекомендації ми і поговоримо сьогодні! А придбати якісне молоко коровʼяче оптимальної жирності за приємною ціною легко в мережі магазинів METRO.

Поради кухарів щодо вибору жирності молока

  • Млинці. Ця страва вимоглива щодо якості і характеристик інгредієнтів. Найбільш ніжні млинці виходять з жирного молока: домашнього або магазинного 4–3,2%. Чим меншим буде відсоток тим більш «гумову» текстуру матиме готова страва, хоча смак все одно буде чудовим.
  • Каші та молочні супи. Для них частіше за все використовують молоко 3,2%. Але, якщо ви плануєте додавати вершкове масло або вершки, доцільніше вибрати продукт 2,5%. З таким молоком каша чи молочний суп вийде не занадто жирним. Однак враховуйте і власні смакові вподобання.
  • Гуслянка. Це старовинна українська страва, яка нагадує сметану. Традиційно для такого продукту використовують коров’яче молоко не менше 3,2%. Проте, аби вибрати оптимальний для себе варіант, варто спробувати приготувати страву з сировини різної жирності — можливо, саме вам краще смакуватиме трохи «легша» гуслянка.
  • Соус «Бешамель». Чудовий вершковий соус ідеально підходить для лазаньї, спагеті, картоплі, інших страв та продуктів. Коров’яче молоко — його основа. Для такої заправки можна обирати продукт будь-якої жирності, адже це не впливає на густину. Окрім того, жирність «Бешамель» більшою мірою залежить від вершкового масла — воно повинно бути не менше 82,5%.
  • Молочні коктейлі. Ці поживні, смачні, освіжаючі та безкінечно різноманітні напої однаково подобаються дітям і дорослим. Рецепт залежить виключно від ваших уподобань і фантазії — коров’яче молоко залишається єдиним неодмінним інгредієнтом. Для збалансованого смаку оптимальним варіантом вважається продукт 2,5%.
  • Пінка для кавових напоїв. Для капучіно оптимально використовувати коров’яче молоко 3% чи більше, для лате та інших напоїв — 1,5–2,5%. Чим вища жирність, тим щільнішою і солодшою вийде пінка. Крім того надважливим є вміст тваринних білків — їх має бути не менше 3%. Краще з кавовими напоями поєднується пастеризоване чи ультрапастеризоване молоко, адже воно добре збивається парою і покращує свій смак після нагрівання.

Яке молоко варто пити?

Якщо ви часто споживаєте коров’яче молоко як самостійний напій чи даєте його дітям, варто врахувати деякі поради дієтологів. Здоровій людині рекомендується продукт 2,5–3,2%. Дітям від 1 до 3 років можна давати коров’яче молоко 3,2–3,5%. Якщо людина має підвищений рівень холестерину, дозволяється вживати продукт жирністю не більше 1,5%. Лікарі рекомендують уникати знежиреного молока, оскільки в цьому випадку інші поживні речовини засвоюються гірше. Виключення — рекомендації дієтолога чи гастроентеролога.

Читайте також:

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!