Закарпаття на смак: що варто привезти з найзахіднішого регіону на "гастрономічну" згадку

07.12.2017 19:41 804 0
Закарпаття на смак: що варто привезти з найзахіднішого регіону на "гастрономічну" згадку
З подорожей людина хоче привезти не тільки враження і фотографії. Дрібничок, листівок, магнітиків на холодильник - того, що нагадувало б про відпочинок - у кожного вдосталь. Популярні туристичні місця добряче заробляють на таких спогадах: окремі регіони намагаються знайти свою "фішку" і активно пропонують її туристам у вигляді сувенірної продукції, пише Depo.Закарпаття. На Закарпатті з сувенірами, відверто кажучи, не склалося. Банальні статуетки і магнітики, які "впарюють" приїзжим, часто зроблені в Китаї. На багаточисельних фестивалях і ярмарках, яких в області на рік проводять кілька сотень, столи ломляться від такої продукції - не надто якісної, не надто закарпатської, але яка вже є. Тому з найзахіднішого регіону краще везти спогади. А ще - смак. Бо найкраще, що можна прихопити з собою з Закарпаття, це - їжа і напої: тут вони унікальні і в жодному іншому регіоні подібного не знайти. Отже, "маст хев", як кажуть нині, кожного туриста на Закарпатті виглядає, приблизно, так. Торт "Ужгород" 57-1 Кілька років тому відомий кондитер Валентин Штефаньо запустив у масове виробництво чи не найпопулярніший нині символ Ужгорода - торт. Неймовірно смачний. Його обожнюють і місцеві, і туристи. Щоправда, нещодавно прихильників цього солодкого дива заставили похвилюватися - через розбіжності між кондитерськими виробниками торт "Ужгород" на короткий час зник з прилавків, а замість нього з'явився інший "Ужгород". Але кондитер швидко зумів відновити виробництво, і кожен ужгородець може підказати, де купити справжній "Ужгород". Шитиминя 57-2 Звісно, торт, названий на честь обласного центру Закарпаття, гурманам сподобається, але це не єдине, чим може потішити Закарпаття любителів десертів. Закарпатці впевнені: ніхто так не готує домашню випічку, як закарпатські господині. Шитимині (шетимині, або просто - тісто) - так називають свої витвори місцеві "домашні" кондитери. Жодна справжня гостина, а тим більше - весілля - не обходяться без столу з нереальною кількістю видів тістечок. Сказати, що це смачно - недостаньо. Це - нереально смачно. Господині свої рецепти бережуть ,але з радістю виготовлять на замовлення і за смаками кожного. Знайти "свою" господиню - справжнє везіння і гарантія смачних посиденьок. Вино 57-3 Якийсь окремий сорт порекомендувати неможливо. На Закарпатті багато порядних господарів вирощують виноград і роблять своє домашнє вино. А винні фестивалі області збирають тисячі туристів звідусіль. На таких фестивалях один винороб може продати близько тисячі літрів вина: червоні, білі, рожеві, сухі, солодкі - на будь-який смак. Пляшка справжнього закарпатського вина - чудовий сувенір або подарунок. Вино є головним гостинцем, який везуть із закарпатського краю у подарунок родичам та близьким як самі закарпатці, так і туристи. Леквар   57-4 Здавалось би - що такого у звичайному сливовому повидлі? Але на Закарпатті воно особливе. Готують його довго й терпляче. Здавна в закарпатських селах, де проживають угорці, водилося так, що леквар варили гуртом. Ще зранку встановлювали казан посеред села, розпалювали під ним ватру. А тоді увесь день підтримуючи вогонь, мішали в казані духмяне вариво. Справжній леквар готують 10–12 годин. Раз на рік на Закарпатті навіть проводять фестиваль, присвячений леквару. А ще закарпатці вважають, що леквар має лікувальні властивості і допомагає при простудних захворюваннях чи проблемах з травленням. Сир 57-5 Це задоволення на будь-який смак. Домашній сир, бринза, вурда - видів сиру, який виготовляють на Закарпатті, дуже багато. Особливо популярний сир "Селиський" - смачний, трохи з "запахом" - нині його продають вже не тільки в області. Роблять цей сир на невеликій сироварні у Хустському районі. Молоко беруть від місцевого населення, технологія виробництва сиру - швейцарська. Крім того, сир, як і вино, продають на усіх закарпатських фестивалях. Трави 57-6 Обов'язково з Закарпаття треба везти гірські трави, які потім так приємно запарювати і пити смачнючий чай. Закарпатці намагаються скласти такі суміші, щоб поціновувачі змогли насолодитися неймовірною свіжістю і неповторним запахом. Трав'яні чаї мають неперевершений смак, колір, насиченість і аромат. Це дуже смачно і, без сумніву, корисно. Сушені гриби 57-7 Аромат, який зводить з розуму. Тим більше, якщо це - сушені білі гриби. Цьогоріч грибний сезон на Закарпатті вдався, тож на прилавках вистачало в'язок і банок з лісовим дивом. Так, вартують сушені гриби - немало, але "відробляють" вони це сповна. З таких грибів готують дуже багато страв, додають і до м'яса, і у каші, і куди фантазія приведе. Тому придбати на Закарпатті грибів (які, до слова, можна довго зберігати) - це зробити собі дуже вдалий подарунок. Тож не варто витрачати гроші на сумнівні "автентичні" закарпатські сувеніри. Краще їх витратити на справжнє і смачне задоволення. За матеріалами: https://zak.depo.ua/ukr

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!