Закарпатський лікар – дієтолог дав декілька порад, як харчуватись у спеку

Відомий український лікар-дієтолог родом із Закарпаття Оксана Скиталінська порадила, як правильно харчуватися в спеку

Закарпатський лікар – дієтолог дав декілька порад, як харчуватись у спеку

ХАРЧУВАННЯ У СПЕКУ: насичений сніданок, низькокалорійний перекус замість обіду і вечеря з легкозасвоюваного білка і овочів. Оскільки всяке підвищення і пониження температури — це стрес для організму, хоч і незначний. Невеликий стрес має оздоровлюючі властивості, мобілізує захисні сили організму (це явище має назву гормезис).

Щоб посилити горметичні властивості спеки, раціон наповнюємо продуктами-адаптогенами, з протизапальними, антиоксидантними, тонізуючими властивостями.

СНІДАНОК
Багато всякого ЗЕЛЕНОГО ЛИСТЯ всіх відтінків — це фолати, які оберігають серце від інфаркту (знижують рівень амінокислоти #гомоцистеїну — своєрідного сигналу організму, що з людиною може трапитись інфаркт), індолами та поліфенолами — пігментами, що покращують здатність печінки до детоксу.

ОВОЧІ РІЗНИХ КОЛЬОРІВ — перець, помідори, фіолетовий салат радічіо, свіжу ріпчасту цибулю, авокадо, листочки буряка — кольорові пігменти, наприклад, каротиноїди бета-каротин та лікопен з перцю та помідорів захищають шкіру від шкідливої дії сонячних променів. Потрібно вживати з корисними жирами, тоді всі ці пігменти будуть засвоюватися в повній силі.

Такими ЖИРАМИ є гама-ліноленова кислоти із стебел портулаку (корисний підвид омега-6) і олеїнова із авокадо. А також омега-3 із печінки тріски. Омега-3 заслуговують на особливу увагу: вони мають сильну протизапальну дію, і запобігають утворенню тромбів (особливо актуально в спеку людям з високим тиском, варикозною хворобою і взагалі всім, кому вже за 40+. А у печінці тріски є також і вітамін Д, що діє не лише протизапально, але і покращує структуру кісток, шкіри, судин, і захищає від мутацій та онкологічних захворювань. Корисними жирами багате і насіння чіа.

БІЛОК — рослинний із грибів шиїтаке і трохи витриманого сиру. Шиїтаке — король-адаптоген.
Обліпиха — королева по вмісту різних водорозчинних вітамінів, каротиноїдів, флавоноїдів. Має протизапальний, противиразковий, антитромботичний, антиалергічний, протираковий та багато інших ефектів. напій треба готувати так, щоб розмолоти і насіння, там всього корисного також дуже багато.

За матеріалами : http://goloskarpat.info

25

КОМЕНТАРІ