Гриб - на вагу золота. У Закарпаття є власна коштовність - трюфелі (+ ФОТО)

01.11.2017 08:21 529 0
Гриб - на вагу золота. У Закарпаття є власна коштовність - трюфелі (+ ФОТО)
За вдалий трофей «тихого полювання» - красиве авто. Цілком реально заробити небачену суму, якщо успішно прогулятися по карпатському лісі. Звичайно, якщо знайдеш коштовність - трюфель. Деяким вдається. Але справа ця дуже непроста і, власне, до такої ж міри пікантне, як і дорогий гриб - мрія гурманів і ... певних чоловіків. Білий цінніше легендарного чорного трюфеля - стверджує краєзнавець Федір Шандор. fedir_shandor_reference І цей дорогоцінний гриб у нас можна знайти на Перечинщині та Великоберезнянщині та ще подекуди в горах, і декому це все ж вдається. Наприклад, цієї осені деякі «вполювали» майже 10 кілограмів делікатесного гриба. Він непоказний (схожий на якийсь «звивистий» картопля), але дуже цінний. tryufel_nij_trofej_fit_content_width_watermark Вага свіжого становить близько 3000 євро за кілограм. А за якісно висушений вартість злетить і в десять разів. В Європі ж - множте ціну мінімум на два. Але ринок - «сірий». Адже в ЄС - серйозна система контролю: різні сертифікати і навіть дозволи Асоціації трюфелістів, в яку наша держава досі не включена. Тому хто, як і за скільки торгує зібраними в Закарпатті трюфелями - складно розвідати, так само, як і знайти трюфельні місця. А це питання не тільки удачі, але і цілеспрямованої роботи. І не тільки людської. В одному з «трюфельних районів» на дорогий гриб полюють не з «фольклорною» свинею, а з мисливським собакою. Пес, навчений на трюфелі, сам стає «золотим», адже його годують дорогим грибом, щоб шукав його по аромату. pelyustka_bilogo_tryufelya_fit_content_width_watermark Пелюстка трюфеля (фото - С.Гудак) Саме запах трюфеля і відноситься до його головної визначної пам'ятки, крім унікального біохімічного складу: доходить до того, що гурмани вдихають порошок з висушеного трюфеля, а ще п'ють з ним каву. І так, аромат гриба викликає залежність - любителі не можуть їм надихатися, а без цієї люксової спеції все стає несмачним ... В одному з ужгородських ресторанів, де можна спробувати трюфель, віддають перевагу чорному, і так само - за тонкий аромат. shef_kuhar_fit_content_width_watermark Чорний трюфель в руках шеф-кухаря (фото - С.Гудак) Іноді страву з додаванням гриба присипають їм прямо перед клієнтом: кухар зріже тонку пелюстку трюфеля спеціальним ножем або на спеціальній тертці. Звичайно, ціна страви різко підскочить вгору. Загалом, готують як умовно звичайні страви, додаючи трюфель як приправу, так і «чаклують» всілякі вигадки - від соусів і до алкогольних напоїв, настояних на грибі. gribi_speciyi_reference Закарпатські гриби-спеції (фото з мережі) Федір Шандор називає білий трюфель одним з грибів-спецій Закарпаття поряд зі зморшком їстівним і трутовиком лускатим, зрозуміло, в сотні разів ціннішим. Знавець вважає закарпатські трюфелі не просто ще однією фішкою нашого туристичного краю, вже славиться гастрономічними родзинками, а й передбачає, що дорогий гриб може стати предметом «експорту», а значить - способом заробітку для земляків. Звичайно, легальність всього цього процесу залишаємо за дужками. Зате з причинами цінності гриба все зрозуміло: крім виняткових гастрономічних якостей (гурмани вважають аромат трюфеля унікально приємним і незрівняним ні з якими іншими смаколиками), він є кращим в світі афродизіаком, найпотужнішим. Саме тому в певних колах подарувати порошок висушеного гриба впливовому літньому чоловікові вважається вдалим і престижним презентом. Разом з тим, висока вартість трюфеля пов'язана, зрозуміло, і з тим, що він просто є рідкісним. Дослідники стверджують, що італійське слово tartufo, яке є назвою трюфеля, подарувало ім'я персонажу комедії Мольєра - Тартюфу, який уособлює лицемірство, адже сам гриб вічно ховається. А тому, що трюфелі то починають рости в певному місці, то потім зникають, а ще через частої відсутності трави на цих місцях, трюфелю в народі надавали магічної сили: в стародавній Європі ці гриби називали «слиною чаклунів», а також вважали, що він «народжується» з мінералів, які «скувала» в землі блискавка ... chornij_fit_content_width_watermark Чорний трюфель (фото - С.Гудак) До слова, закарпатці продають свої «магічні» трюфелі, зрозуміло, в сусідні європейські країни, такі як Угорщина і Словаччина, а далі ділки вже можуть переправити їх навіть за океан. В Україні зростає інтерес до трюфельному бізнесу - цінні гриби збирають і в Галичині, а в Харкові планують вирощувати штучно, створивши спеціальну ферму. У полюванні на дикі трюфелі в Карпатах є ще одна родзинка: гриби, які, згадаємо, ростуть в землі на певній глибині, живуть в союзі з деревами і можуть розвинутися лише близько здорової (!) рослини. Тому - бережіть наші рідні ліси! ruka_fit_content_width_watermark Трошки, але дорого (фото - С.Гудак) P.S. Пелюстки висушеного білого трюфеля, що лежать на моїй руці, і важать всього кілька грамів, коштують не менше 250 доларів ... Якщо що - зараз саме сезон збору: трюфелі шукають в кінці жовтня - початку листопада. Успіхів! За матеріалами: http://uzhgorod.in

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!