12 пісних страв

Закарпатським господиням час готувати смачненьке до Різдва Христового

А це означає, що сьогодні родини зберуться за святковим столом, на якому обов’язково мають бути 12 пісних страв.

В кожному регіоні ці страви дещо відрізняються. Так, наприклад, в більшості областей України головною стравою є кутя. Але на Закарпатті її практично не готують. Натомість закарпатські господині знають секрети приготування популярної місцевої страви – бобальок.

Бобальки готують з борошна, дріжджів, олії, цукру та солі. З готового тіста роблять маленькі кульки, які можна пекти або варити. Готові бобальки поливають медом або олією та щедро посипають меленим маком, перемішаним з цукром.

Також на столі має бути різдвяний хліб – керичун. Але на Святвечір він є лише прикрасою, а з’їдять його на святого Василя, 13 січня.

Оладки з тертої картоплі з цибулєю або грибами  кремзлики – смажаться на олії.

Готують місцеві господині і ще одну добре відому всім страву – вінегрет.

Не менш популярними на Святвечір є вареники. Їх готують з картоплею, квасолею, капустою, чорносливом або вишнями. А замість традиційної сметани до них подають мачанку.

Мачанка із часником – це закарпатський різновид підливи. Для її приготування використовують гриби та різноманітні спеції.

Голубці також роблять пісними. На Закарпатті до них зазвичай додають багато перцю, а замість листя капусти можуть використовувати виноградне.

Традиційною пісною стравою є риба. Печена, маринована або копчена – вона чудово смакує в цей вечір. До неї обов’язково подають тушковані овочі.

На перше зазвичай подають грибну юшку, яку готують з сушених грибів.

Любителям солодкого чудово смакуватиме квасоля із чорносливом. До квасолі із чорносливом також додають горіхи, моркву, олію та мед.

Запити пісні, але поживні страви, можна узваром з сушених яблук, груш чи винограду з додаванням меду.

І на останок. Традиційним святковим напоєм на Закарпатті є вино: виноградне, малинове або смородинове. Деякі господині навіть готують глінтвейн, який чудово зігріває в холодну пору року.

5
Новіші публікації
Старіші публікациії

КОМЕНТАРІ